Προσωρινή ανάκαμψη στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

Προσωρινή ανάκαμψη στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

151
Προσωρινή ανάκαμψη στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

Οι μειωμένοι ναύλοι που καταγράφονταν στην αγορά των δεξαμενόπλοιων κατά τη διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου φαίνεται να παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BIMCO.

Συγκεκριμένα, από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2018, οι ναύλοι εκτιμάται ότι θα καταγράψουν άνοδο, καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο σημειώνει αύξηση.

Ωστόσο, η αύξηση του στόλου των δεξαμενοπλοίων κατά 5% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και η ανάγκη απορρόφησης των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που δημιουργήθηκαν τα έτη 2014-2016, δεν αφήνουν περιθώρια σημαντικής ανάκαμψης στην εν λόγω αγορά.

Αναφορικά με τις αγορές που εξάγουν πετρέλαιο, έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές. Το Ιρακινό Κουρδιστάν, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από το Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Ιράκ, Τουρκία και Ιράν, σημειώνει μείωση στις εξαγωγές του. Πριν από το δημοψήφισμα η χώρα εξήγαγε 600.000 βαρέλια/ημέρα προς την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κροατία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου οι ημερήσιες εξαγωγές ανήλθαν σε μόλις 200.000 βαρέλια. Για την ικανοποίηση των αναγκών των παραπάνω χωρών σε πετρέλαιο εναλλακτικός προμηθευτής θα μπορούσε να είναι η Ρωσία και το Ιράκ, σύμφωνα με αναλυτές της BIMCO.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 59% τους επτά πρώτους μήνες του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αντιπροσωπεύοντας ημερήσιες εξαγωγές πετρελαίου άνω των 900.000 βαρελιών. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου προς τον Καναδά από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα, αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές προς άλλες αγορές.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 168.000 βαρέλια/ημέρα, ενώ αύξηση των εξαγωγών παρατηρήθηκε επίσης προς τη Σιγκαπούρη (+31.000 βαρέλια/ημέρα), την Κορέα (+30.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ιαπωνία (+19.000 βαρέλια/ημέρα).

Αναλυτές της BIMCO επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο, με την ταυτόχρονη αύξηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων δημιουργεί ένα μεταβαλλόμενο και συνεπώς αβέβαιο περιβάλλον για την αγορά των δεξαμενόπλοιων.

Φωτό: dhtankers.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.