Drones εν πλω παρέχουν πληροφορίες για καιρικές συνθήκες

    46
    Drones εν πλω παρέχουν πληροφορίες για καιρικές συνθήκες

    Ακραία καιρικά φαινόμενα «ταλαιπωρούν» αρκετά μέρη του πλανήτη φέτος, προκαλώντας ανυπολόγιστης αξίας καταστροφές και οδηγώντας πολλές φορές στον αιφνίδιο θάνατο κατοίκων, ειδικά στην Αμερική και στην Ασία. Η ναυτιλία είναι ένας από τους τομείς που επηρεάζεται σημαντικά από τέτοιου είδους φαινόμενα, καθώς πλοία βρίσκονται τακτικά εν μέσω τυφώνων, ανεμοστροβίλων κ.ά. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η ενημέρωση των ναυτικών ούτως ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

    Η εταιρεία Saildrone κατασκεύασε μη επανδρωμένες μικρές πλεούμενες κατασκευές, οι οποίες είναι σε θέση να συλλέγουν χρήσιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πλεύσης τους. Σύμφωνα με το CNN, η Saildrone συνεργάζεται επίσης με τη NASA για τη συλλογή στοιχείων μέσω δορυφόρων που αφορούν την αλατότητα στο διάστημα, αλλά και με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για τον εντοπισμό παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που μεταφέρονται μέσω υποβρυχίων σκαφών.

    Τα μη επανδρωμένα μικρά σκάφη της Saildrone είναι εξοπλισμένα με ιστιοφόρο πλέγμα 20 ποδιών και 16 αισθητήρες που ελέγχουν μεταβλητές, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, τα ρεύματα, την θερμοκρασία και την οξύτητα του νερού.

    Η ταχύτητα πλεύσης των σκαφών ανέρχεται σε 3-5 μίλια την ώρα και έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες με ένα ερευνητικό σκάφος, σε χαμηλότερο όμως κόστος. Σύμφωνα με την Saildrone, το κόστος λήψης των πληροφοριών από τα σκάφη αντιπροσωπεύει μόλις το 5% του κόστους που χρειάζεται ένα επανδρωμένο ερευνητικό σκάφος.

    Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία έστειλε δυο τέτοια σκάφη σε αποστολή από την Καλιφόρνια προς τον Ισημερινό με σκοπό τη μελέτη του φαινομένου«El Nino», το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

    H Saildrone δεν είναι η μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN. H Liquid Robotics, εταιρεία που ανήκει στη Boeing, κατασκευάζει επίσης θαλάσσια drones, τα οποία κινούνται από τα κύματα και την ηλιακή ενέργεια.

    Η χρήση τέτοιων σύγχρονων και τεχνολογικά ανεπτυγμένων μέσων μπορεί να προσφέρει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων.

    Φώτο: saildrone.com

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.