
Η ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να φτάσει στα ύψη από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ινδία, μέχρι το 2040, σύμφωνα με προβλέψεις της International Energy Agency (IEA).
Την ίδια στιγμή όμως η Κίνα έχει μειώσει την χρήση άνθρακα ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ενισχύεται περαιτέρω με την χρήση του άνθρακα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για άνθρακα που θα παρατηρηθεί τις επόμενες δεκαετίες από την Ινδία και τις χώρες της ΝΑ Ασίας θα οφείλεται στην ανάγκη των συγκεκριμένων χωρών να στραφούν σε πιο φθηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελευταία έκθεση της IEA για τη ΝΑ Ασία αναφέρεται ότι η χρήση του άνθρακα στις χώρες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί φθηνότερη λύση από το φυσικό αέριο και δεν απαιτεί πολυδάπανες εγκαταστάσεις για την χρήση του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι το 2040 αναμένεται πως θα έχουν κατασκευαστεί στη ΝΑ Ασία εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα οι οποίες θα παράγουν 100 gigawatts (GW) ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τη συνολική παραγωγική ικανότητα των συγκεκριμένων χωρών σε 160 GW.
Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών άνθρακα από τις χώρες αυτές. Σύμφωνα με την IEA, το Βιετνάμ αναμένεται μέχρι το 2040 να έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στη ΝΑ Ασία.
Την έκθεση της IEA ενισχύουν και αναλυτές από την Wood Mackenzie σύμφωνα με τους οποίους αναμένεται ότι οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στη ΝΑ Ασία μέχρι το 2035 θα έχουν ανέλθει σε 226 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με τους 85 εκατ. τόνους που καταγράφονται σήμερα. Για την ίδια περίοδο, η Wood Mackenzie προβλέπει ότι οι εισαγωγές άνθρακα στις χώρες της Νότιας Ασίας (Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν) θα αγγίξουν τους 284 εκατ. τόνους, αύξηση κατά 72% σε σύγκριση με την παρούσα περίοδο.
Αντίθετα, οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα για την ίδια περίοδο αναμένεται να ανέλθουν σε 103 εκατ. τόνους, μείωση κατά 40%, συγκριτικά με σήμερα.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANDRZEJ GRYGIEL
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Έντονη είναι η ανησυχία στους κλάδους της παραγωγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ΜΜΕ από την ασιατική χώρα, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τη…
Τα εννέα νέα shuttle tankers του Ομίλου Τσάκου θα ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα ναυτικής τεχνολογίας της Kongsberg Maritime. Συγκεκριμένα, η Kongsberg Maritime επελέγη από τη…
Η παγκόσμια μετάβαση σε καύσιμα μηδενικών εκπομπών βρίσκει στην αμμωνία έναν υποσχόμενο σύμμαχο. Η ναυτιλιακή τεχνολογία εισέρχεται πλέον σε μια εποχή, με την κατασκευή…
Με τεχνολογικό επίκεντρο το προηγμένο σύστημα HiNAS Control της Avikus, η Hyundai Glovis προχωρά στην πρώτη εκτεταμένη εφαρμογή αυτόνομης ναυσιπλοΐας στον στόλο των πλοίων…
Άνοδο 5,2% καταγράφει η επιβατική κίνηση, για το α΄ εξάμηνο του 2025, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό…
Νέους σκοπέλους συναντά η Αίγυπτος στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός φορτίων LNG που αναμένονταν τον Ιούλιο επαναπρογραμματίζονται για τον Αύγουστο.…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ