Ρεκόρ στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ινδία

Ρεκόρ στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ινδία

242
Ρεκόρ στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ινδία

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Η Ινδία, η οποία εισάγει περίπου το 80% των πετρελαϊκών της αναγκών, έχει αναδειχθεί σε βασικό μοχλό για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Κατά τους εννέα πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 1,8% σε περίπου 4,4 εκατομμύρια bpd, με τις περισσότερες προμήθειες να προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, ακολουθούμενη από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Το ρεκόρ εισαγωγών στην Ινδία προήλθε και από την επιστροφή αρκετών διυλιστών, που άρχισαν να λειτουργούν μετά από εκτεταμένη συντήρηση, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των τοπικών καυσίμων.

Ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως εισήγαγε 10% περισσότερο πετρέλαιο τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 και περίπου 19% παραπάνω από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters Analytics.

Η ζήτηση για καύσιμα από την Ινδία μειώνεται συνήθως κατά το τρίτο τρίμηνο ενός έτους, καθώς οι βροχές των μουσώνων «χτυπούν» τις εγκαταστάσεις, τη βιομηχανική δραστηριότητα και μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων για μεταφορές. Αυτό παρέχει στα εργοστάσια ραφιναρίσματος τη δυνατότητα συντήρησης.

Η προσθήκη αποθεμάτων αυξάνει επίσης τις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κράτος της Νότιας Ασίας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει την Κίνα ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά πετρελαιοειδών στην Ασία, με τη ζήτηση καυσίμων να αυξάνεται κατά 6,1% το 2018, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ενέργειας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENARE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.