Ώρα μηδέν για την ανακύκλωση των πλοίων

    214
    Ώρα μηδέν για την ανακύκλωση των πλοίων

    Μονάδα ανακύκλωσης πλοίων στην πόλη Τσιταγκόνγκ του Μπαγκλαντές έλαβε Statement of Compliance (SOC) με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ αναφορικά με την ασφαλή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανακύκλωση των πλοίων. Συγκεκριμένα, η μονάδα «PHP Family» στην Τσιταγκόνγκ έλαβε από το νηογνώμονα RINA το SOC, το οποίο αποτελεί ένα βήμα προς μια βιώσιμη ανακύκλωση πλοίων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διαδικασία ανακύκλωσης των πλοίων.

    Η λήψη του SOC από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση αποτελεί ένδειξη της αναβάθμισης των προτύπων ανακύκλωσης στο Μπαγκλαντές και της προσπάθειας της χώρας να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων πλοιοκτητών προς την χώρα με στόχο την ανακύκλωση των πλοίων τους.

    Δεν είναι όμως μόνο το Μπαγκλαντές που αλλάζει πολιτική στο ζήτημα της ανακύκλωσης των πλοίων. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, πάνω από 45 μονάδες ανακύκλωσης πλοίων στο Αλάνγκ της Ινδίας έχουν λάβει από διεθνείς νηογνώμονες Statement of Compliance με βάση τη Διεθνή Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ, ενώ άλλες 15 μονάδες στην χώρα αναμένεται ότι θα αποκτήσουν σύντομα και οι ίδιες το SOC. Να σημειωθεί ότι με την προσθήκη των τελευταίων 15 μονάδων, το 50% των μονάδων ανακύκλωσης στην Ινδία θα είναι συμμορφωμένο με τις οδηγίες της Διεθνούς Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης των πλοίων.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.