Τα νησιά ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

    75
    Τα νησιά ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία

    Στο δυτικότερο μέρος της πατρίδας μας, στους Οθωνούς θα πραγματοποιηθεί από τις 6-8 Οκτωβρίου το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών.

    Δήμαρχοι, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματικών ομάδων θα συναντηθούν στα διαπόντια νησιά της Κέρκυρας για να συζητήσουν πως μπορούν τα μικρά νησιά να είναι μέρος της λύσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

    Oι μικρονησιωτικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης, τόσο των δικών τους κοινωνιών, όσο και σε εθνικό επίπεδο ως μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης- περιφερειακής ανάπτυξης.

    Το τριήμερο αυτό, πέραν από θέματα πού αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα συζητηθούν ακόμη η συμμετοχή του ΕΔΜΝ (Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών) στον κόμβο καινοτομίας της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και του θαλάσσιου πλούτου που αφορά την κατασκευή πλωτών ασθενοφόρων, πλοίων αποκομιδής απορριμμάτων και «Εθνικού Πλοίου» για γραμμές ακτινωτών, θα συμμετάσχουν σε εργαστήρι του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα την Γαλάζια Ανάπτυξη, τα συμπεράσματα του οποίου θα παρουσιασθούν και στις Βρυξέλλες και βέβαια θα συζητήσουν και θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις μετά την Υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας στον Διεθνή Νησιωτικό Τουρισμό, μεταξύ του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και του μεγαλύτερου φορέα στον κόσμο: του Παγκόσμιου Συνεδρίου Νησιωτικού Τουρισμού (Expo – Conference) που διοργανώνεται στην Κίνα στην πόλη Ζόου Σαν της επαρχίας της Σαγκάης.

    Τέλος το ΕΔΜΝ θα πάρει θέση σχετικά με την Λευκή Βίβλο και το πώς βλέπουμε το μέλλον της ΕΕ μετά το 2020.

    Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΕΔΜΝ και τον Δήμο Κέρκυρας και τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Τουρισμού.

    Φωτό: smallislands.org

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.