Στροφή εκσυγχρονισμού για τους Σαουδάραβες, με αρχή τις οδικές μεταφορές

    101
    Στροφή εκσυγχρονισμού για τους Σαουδάραβες, με αρχή τις οδικές μεταφορές

    Ο Σαουδάραβας Βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al Saud πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει βασιλικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν οι γυναίκες της χώρας να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Το διάταγμα αυτό έρχεται να ανακαλέσει τη δεκαετή απαγόρευση που είχε επιβληθεί στις γυναίκες- κατοίκους του Βασιλείου να μην έχουν το δικαίωμα να οδηγούν.

    Το διάταγμα υποδέχθηκαν ενθέρμως οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες το χαρακτήρισαν ως μια μεγάλη νίκη.

    Η νέα πολιτική του Σαουδαραβικού Θρόνου όμως έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και στον τομέα της ναυτιλίας, καθώς όπως αναλύουν ειδικοί για θέματα μεταφορών θα αυξηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή οι εισαγωγές νέων αυτοκινήτων για την χώρα, άρα αναμένεται ευοίωνη η ναυλαγορά κυρίως για πλοία κατηγορίας RO- RO και σε λιγότερο βαθμό σε βάθος χρόνου για τα RO-PAX, ειδικά προς τις νέες τουριστικές νήσους που αναπτύσσονται στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις ευλογίες του Παλατιού. Επίσης, αν και θα αυξηθούν οι ανάγκες της χώρας σε καύσιμα, η Σαουδική Αραβία μιας και αποτελεί τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, με παραγωγή περίπου 11,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις εγχώριες ανάγκες της με τη δική της παραγωγή.

    Η πρόσβαση σε νέες “αγοραστικές” και κυρίως “καταναλωτικές” ευκαιρίες για μια μερίδα πληθυσμού που μέχρι πρόσφατα ταξίδευε σε γειτονικά κράτη για να “χαρεί” συνήθειες που είναι δεδομένες στη Δύση θα αναζωπυρώσει την εσωτερική αγορά στο Βασίλειο άρα θα υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερες εισαγωγές σε μια ευρεία γκάμα από προϊόντα από  ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι υλικά οδοποιίας και σηματοδότησης δρόμων.

    Η μετεξέλιξη της Σαουδαραβικής οικονομίας, απότοκο της ριζικής στρατηγικής στροφής του Θρόνου ώστε να απεξαρτηθεί η εθνική οικονομία από το μαύρο χρυσό και να “κατευνάσει” τη δυσαρέσκεια των εκσυγχρονιστών  θα επιφέρει, σύγχρονα με παρατηρητές, ένα ντόμινο μάλλον άγνωστων ίσως και απρόσμενων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων οι οποίες σίγουρα θα έχουν αντίκτυπο για τις διεθνείς σχέσεις και κυρίως τις μεταφορές και το εμπόριο στην ευρύτερη εύφλεκτη περιοχή.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.