Δύο γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου προγραμματίζονται το 2018

Δύο γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου προγραμματίζονται το 2018

73
Δύο γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου προγραμματίζονται το 2018

Στο πλαίσιο της συνάντησης εκπροσώπων της Exxon Mobil με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας και Εμπορίου, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, ο Αντιπρόεδρος της Exxon Mobil για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κασπία, κ. Tristan Aspray, ανέφερε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Exxon Mobil και την Qatar Petroleum για την έρευνα και τη γεώτρηση του τεμαχίου 10, το οποίο βρίσκεται νότια της Κύπρου. Η ανάθεση του έργου στην Exxon Mobil και στην Qatar Petroleum προήλθε κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού του τεμαχίου 10 από την κυπριακή κυβέρνηση.

O κ. Aspray επεσήμανε ότι η εκμετάλλευση του τεμαχίου 10 για την εξεύρεση υδρογονανθράκων θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, τονώνοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας.

Η εκμετάλλευση της ΑΟΖ έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για την Κύπρο καθώς ενδεχόμενες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κύπρο προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης θα συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης των ενεργειακών αναγκών των χωρών αυτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, από τη Ρωσία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.