Η μειωμένη εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας οδηγεί σε αυξημένες εισαγωγές της

Η μειωμένη εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας οδηγεί σε αυξημένες εισαγωγές της

66
Η μειωμένη εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας οδηγεί σε αυξημένες εισαγωγές της
csec.com

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα από τον βασικό προμηθευτή της Αυστραλίας σημείωσαν αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων. Τα φορτία από την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 4,4% από τον περασμένο Ιούλιο σε 7,47 εκατ. τόνους.

Η αύξηση αυτή καθοδηγείται από την επιβράδυνση που σημειώνεται στην εγχώρια παραγωγή του άνθρακα μετά από μέτρα της κυβέρνησης του Πεκίνου για καταστολή της παράνομης εξόρυξης και της ρύπανσης. Η κινεζική παραγωγή άνθρακα παρουσίασε 4,5% υποχώρηση τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκαν στα μέσα του Αυγούστου.

Όσον αφορά τις προμήθειες από άλλες χώρες, οι εισαγωγές από τη γειτονική Μογγολία σημείωσαν 30% άνοδο τον Ιούλιο από το προηγούμενο έτος, και έφτασαν σε 2,26 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και ήταν χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικοί παραγωγοί από τη Μογγολία προσπαθούν να ενισχύσουν τις αποστολές προς την Κίνα μετά την απαγόρευση των αγορών άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα και αφού ο μεγαλύτερος παραγωγός της Κίνας, Shenhua Energy, έκλεισε δύο μεγάλες μονάδες παραγωγής κοντά στα σύνορα της Μογγολίας. Εν τω μεταξύ, οι αποστολές από την Ινδονησία μειώθηκαν κατά 9% περίπου σε 3,03 εκατ. τόνους τον Ιούλιο. Ενώ μικρότερη υποχώρηση σημειώνεται στις εισαγωγές από τη Ρωσία, 1,7% σε 1,64 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Η αύξηση των εισαγωγών από την Αυστραλία προς την Κίνα αναμένεται ότι θα διαρκέσει αφού η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αμείωτο στόχο για καταστολή της περιβαλλοντικής ρύπανσης από την εγχώρια παραγωγή άνθρακα. Η τάση αυτή είναι πολύ θετική για την απόδοση της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου για όσο απειλείται από την υπερπροσφορά των πλοίων μέχρι και στο τέλος του 2018.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα επέβαλε απαγόρευση στις αποστολές άνθρακα σε μικρούς λιμένες από την 1η Ιουλίου, καθώς και περισσότερους τυχαίους ελέγχους στα φορτία άνθρακα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.