Μειωμένες οι καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού στη Νότια Αμερική

Μειωμένες οι καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού στη Νότια Αμερική

132
Μειωμένες οι καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού στη Νότια Αμερική
flickr/Tim Hetrick

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Σύμφωνα με έκθεση από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση γεωργικών προϊόντων, οι καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού στη Νότια Αμερική θα παρουσιάσουν μειωμένη αύξηση. Στις τελευταίες εκτιμήσεις του Αυγούστου, η μόνη σημαντική αλλαγή που σημειώνεται, για τις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής για την περίοδο 2016/17, είναι η αύξηση 1,5 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού της Βραζιλίας σε 98,5 εκατομμύρια τόνους.

Η έκθεση εκτιμά μείωση στην καλλιέργεια της σόγιας για τη Βραζιλία, την περίοδο 2017/18, σε 107 εκατομμύρια τόνους έναντι 114,0 εκατ. για την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Η καλλιέργεια της αραβικής σόγιας εκτιμάται σε 57,0 εκατομμύρια τόνους έναντι 57,8 εκατ. πέρσι και για την Παραγουάη υπολογίζεται σε 9,4 εκατ. έναντι 10,6 εκατ. την προηγούμενη περίοδο. Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η παραγωγή σόγιας της Νότιας Αμερικής, για την περίοδο 2017/18, θα είναι κατά 9 εκατομμύρια τόνους μικρότερη από την καλλιέργεια του 2016/17.

Συρρίκνωση θα σημειωθεί και στην καλλιέργεια καλαμποκιού της Νότιας Αμερικής αλλά όχι τόσο μεγάλη συγκριτικά με τη μείωση στην καλλιέργεια της σόγιας. Η παραγωγή καλαμποκιού της Βραζιλίας για το 2017/18 υπολογίζεται σε 95,0 εκατομμύρια τόνους έναντι 98,5 εκατομμύρια φέτος. Επιπλέον, η καλλιέργεια της Αργεντινής για το επόμενο έτος υπολογίζεται σε 40,0 εκατομμύρια τόνους έναντι 41 εκατομμύρια φέτος. Ως εκ τούτου, η καλλιέργεια καλαμποκιού για το 2017/18, σε συνδυασμό με τη Βραζιλία και την Αργεντινή, εκτιμάται σε 4,5 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από πέρυσι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.