Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την αγορά των δεξαμενόπλοιων

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την αγορά των δεξαμενόπλοιων

103
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την αγορά των δεξαμενόπλοιων

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του «Tanker Forecaster», η οποία δημοσιεύεται από την Drewry, οι μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει να καλυφθούν για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Νιγηρία δεν επαρκούν για να αυξήσουν τους ναύλους στην αγορά των δεξαμενόπλοιων δεδομένης της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της αυξανόμενης προσφοράς χωρητικότητας των πλοίων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Drewry, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, αντισταθμίζεται από τις αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Νιγηρία, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση στην πετρελαϊκή τους παραγωγή.

Η άνοδος του αμερικανικού πετρελαίου το τρέχον έτος έχει οδηγήσει σε αύξηση των ακαθάριστων εξαγωγών της χώρας. Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν φέτος κατά 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με τα 0,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές της χώρας σε πετρέλαιο παρέμειναν σταθερές. Καθώς η πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και οι εξαγωγές θα έχουν προορισμό κυρίως την Ασία, η ζήτηση για δεξαμενόπλοια αναμένεται να παρουσιάσει θετικά λόγω των αυξημένων αποστάσεων που θα πρέπει να καλυφθούν.

Αντίστοιχα, η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών από τη Νιγηρία και τη Βραζιλία προς την Ασία θα ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση χωρητικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με την Drewry, η αναμενόμενη αύξηση των εξαγωγών σε μεγάλες αποστάσεις δεν θα είναι αρκετή για να αυξήσει τους ναύλους στην αγορά των δεξαμενόπλοιων, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου θα περιοριστεί από μια επιβράδυνση της ζήτησης του πετρελαίου. Επιπλέον, η πρόσφατη διετής αναβολή της Σύμβασης του Ballast Water Management θα επιβραδύνει τη διάλυση ορισμένων δεξαμενόπλοιων, διατηρώντας αμείωτη την χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου μέχρι το 2020.

«Ενώ το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% περίπου τη διετία 2017-2019, η ζήτηση χωρητικότητας αναμένεται να αυξηθεί σχετικά ταχύτερα κατά 7% λόγω της αύξησης των αποστάσεων. Καθώς όμως η προσφορά χωρητικότητας δεξαμενόπλοιων θα αυξηθεί την ίδια περίοδο άνω του 13% , θα καταγραφεί μείωση στα ναύλα», σχολίασε ο κ. Rajesh Verma, επικεφαλής αναλυτής της Drewry.

Drewry Tankers

Φωτό: teekay.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.