Νέα συμμαχία Ιράν- Ινδίας αλλάζει τα δεδομένα στην κεντρική Ασία

Νέα συμμαχία Ιράν- Ινδίας αλλάζει τα δεδομένα στην κεντρική Ασία

203
Νέα συμμαχία Ιράν- Ινδίας αλλάζει τα δεδομένα στην κεντρική Ασία
Φωτο: Flickr/ Diethelm

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι Chabahar του Ιράν έως το 2018, ο αρμόδιος υπουργός μεταφορών της Ινδίας, Nitin Gadkari.

Το Chabahar βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, ενώ είναι το πιο κοντινό και το καλύτερο σημείο πρόσβασης του Ιράν στον Ινδικό Ωκεανό. Η Τεχεράνη έχει, μάλιστα, επανειλημμένως ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για τη μετατροπή του λιμανιού σε διαμετακομιστικό κόμβο, που θα προσφέρει άμεση πρόσβαση στις αγορές στο βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού και της Κεντρικής Ασίας.

Σε δήλωση του από την Τεχεράνη, ο Ινδός υπουργός, Nitin Gadkari, τόνισε πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάπτυξης του λιμένα, ενώ έχει ήδη εξασφαλισθεί το 65% των κονδυλίων, που απαιτούνται για τον εξοπλισμό του νέου λιμανιού.

Σημειώνεται πως για την αναβάθμιση του Chabahar, Ιράν και Ινδία υπέγραψαν σχετική σύμβαση παραχώρησης για 10 έτη το Μάιο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ινδία λαμβάνει την δέσμευση να εξοπλίσει και να διαχειριστεί δύο προβλήτες στο νέο λιμάνι. Η συμφωνία προέβλεπε, επίσης, την πραγματοποίηση αρχικής επένδυσης ύψους $85,21 εκ. καθώς και ετήσιες δαπάνες επί των εσόδων ύψους $22,95 εκ. για 10 έτη.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η υλοποίηση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμένα του Chabahar, ο οποίος θα ενισχύσει τη σύνδεση Ινδίας- Κεντρικής Ασίας μέσω Αφγανιστάν, επιτρέποντας, παράλληλα, και στο Αφγανιστάν να αποκτήσει άμεση και εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.