Βελτιωμένη η αγορά των σιδηρομεταλλευμάτων το 2016

Βελτιωμένη η αγορά των σιδηρομεταλλευμάτων το 2016

82
Βελτιωμένη η αγορά των σιδηρομεταλλευμάτων το 2016

Σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD για το 2016, η διεθνής αγορά των σιδηρομεταλλευμάτων κατέγραψε σημαντική βελτίωση το περασμένο έτος οδηγώντας σε κέρδη και σε αύξηση των εξαγωγών, αντιστρέφοντας την αρνητική εικόνα του 2015, που χαρακτηριζόταν από χαμηλές τιμές και μειωμένη κατανάλωση από μέρους της Κίνας.

Αν και η κατανάλωση σιδηρομεταλλευμάτων από την Κίνα παρέμεινε σχετικά χαμηλή και οι τιμές δεν αυξήθηκαν το 2016, η συγκεκριμένη αγορά άρχισε να βελτιώνεται στα τέλη του περασμένου έτους, με τιμές που ξεπερνούσαν τα $80 / dmt (dry metric tonne).

Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκε κατά 5% το περασμένο έτος, σε σχέση με το 2015, φτάνοντας συνολικά τους 2,106 εκατ. τόνους. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος από την Αυστραλία.

Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος υπερέβησαν τους 1,513 εκατ. τόνους το περασμένο έτος, σε σύγκριση με τους 1,439 εκατ. τόνους το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος έχουν μειώσει σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόστος εξόρυξης και η εξορυκτική βιομηχανία ως σύνολο υπολογίζεται ότι δαπανά πλέον περίπου $22 / dmt λιγότερα απ’ ότι το 2013, λόγω των αυστηρότερων ελέγχων, της επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων κ. ά.

Επιπλέον, τα κονδύλια που δίνονται για έρευνες κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος παρουσίασαν μείωση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα το 2016 τα κονδύλια μειώθηκαν κατά $460 εκατ. σε σχέση με το 2015, αγγίζοντας τα $685 εκατ. Τα κονδύλια για την έρευνα για κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος παρουσιάζει μείωση κατά 83%, συγκριτικά με το 2012 που ήταν χρονιά ρεκόρ ($3,98 δις).

Φωτό: vale.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.