Πρώτοι οι Κινέζοι στις εξαγορές τερματικών σταθμών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων

Πρώτοι οι Κινέζοι στις εξαγορές τερματικών σταθμών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων

99
Πρώτοι οι Κινέζοι στις εξαγορές τερματικών σταθμών διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων

Θετικές καταγράφονται, συγκριτικά με πέρυσι, οι προβλέψεις αναφορικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τη λιμενική διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με το «Global Container Terminal Operators Annual Report 2017» που δημοσιεύεται από την Drewry.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2021 ο μέσος ρυθμός αύξησης θα ανέλθει σε 4%, το οποίο αναλογεί σε 152 εκατ. TEUs επιπλέον διαχειριζόμενου φορτίου από τους λιμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη σημαντικά αυξημένη λιμενική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που έχει λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ωστόσο, ο τομέας αυτός επηρεάζεται αρνητικά από τις εντάσεις που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή και στην Κορεάτικη χερσόνησο, από τον προστατευτισμό των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις του Brexit.

Ο κ. Neil Davidson, κύριος αναλυτής της Drewry για τα λιμάνια και τους τερματικούς σταθμούς, δήλωσε ότι «ενώ υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της ζήτησης, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί για τους διαχειριστές των τερματικών σταθμών παγκοσμίως.

Εξαίρεση αποτελούν οι Κινέζοι διαχειριστές, οι οποίοι επιδιώκουν την επέκτασή τους, επενδύοντας επιθετικά τόσο εντός όσο και εκτός της Κίνας. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον τομέα των λιμένων για το 2017 έχουν υπολογιστεί σε $3,1 δις και αφορούν ιδίως κινέζικες εταιρείες, όπως η Cosco Shipping Ports και η China Merchants Ports. Οι Κινέζοι έχουν μια γεωπολιτική και όχι μια καθαρά οικονομική στρατηγική και αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη άνεση τους κινδύνους, σε σχέση με τους άλλους διαχειριστές τερματικών σταθμών».

Φωτό: cmport.com.hk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.