Μειωμένα κέρδη και παραγγελίες για τα γερμανικά ναυπηγεία

Μειωμένα κέρδη και παραγγελίες για τα γερμανικά ναυπηγεία

100
Μειωμένα κέρδη και παραγγελίες για τα γερμανικά ναυπηγεία

Η γερμανική ναυπηγική βιομηχανία παρά τις παραγγελίες για νέα πλοία που συνεχίζει να δέχεται, κυρίως σε κρουαζιερόπλοια, όπως για παράδειγμα η Disney Cruise Line που ανακοίνωσε παραγγελία ενός ακόμα κρουαζιερόπλοιου στα γερμανικά ναυπηγεία «Meyer Werft» στο Πάπενμπουργκ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση του κύκλου εργασιών της, που αγγίζει το 5%. Πιο σημαντική είναι, ωστόσο, η μείωση του αριθμού των νέων παραγγελιών, που φτάνει το 14%, μία μείωση που προκαλεί έντονη ανησυχία στα υψηλόβαθμα στελέχη της ναυπηγικής βιομηχανίας της Γερμανίας.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποτονικής ζήτησης από το εξωτερικό που συνδυάζεται με την αύξηση της πίεσης από τους διεθνείς ανταγωνιστές, κυρίως στην Ασία, τα γερμανικά ναυπηγεία σχεδιάζουν στροφή προς την αναζήτηση και ανάπτυξη νέων αγορών, προς την προσφορά νέων προϊόντων, επενδύοντας στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση αλλά και την ενίσχυση της δικτύωσής τους με τις παγκόσμιες αγορές και τους πιθανούς νέους πελάτες τους.

Ο Δρ. Alexander Nürnberg, CEO της Ένωσης Γερμανών Κατασκευαστών Μηχανών και Εξοπλισμού (VDMA) σημειώνει πως για την διατήρηση των 65.000 θέσεων εργασίας του κλάδου είναι αναγκαίο τα γερμανικά ναυπηγεία, μία βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, να επιδείξουν «ευελιξία» και να αναζητήσουν επειγόντως νέες αγορές, διαφοροποιώντας αναλόγως και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Σε διαφορετική περίπτωση, αναλυτές της γερμανικής ναυπηγικής αγοράς υποστηρίζουν πως τα γερμανικά ναυπηγεία μπορεί να απωλέσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα οδηγώντας σε μεγάλη κρίση τον ευρύτερο κλάδο της γερμανικής ναυπηγοεπισκευής και θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.

Φωτό: meyerwerft.de

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.