
Του Πάνου Ζαχαριάδη, Τεχνικoύ Διευθυντή της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd.
Μεγάλα θέματα απασχόλησαν την σύνοδο MEPC 71 του ΙΜΟ (3-7 Ιουλίου). Το θέμα των ημερομηνιών εφαρμογής της σύμβασης επεξεργασίας έρματος έκλεισε με μία δήθεν συμβιβαστική πρόταση, που στη πράξη δεν διέφερε σε τίποτα από το αρχικό κείμενο του 2013 (Resolution A. 1088/28).
Δυστυχώς η πρόταση της Ελλάδας να δοθεί διετής παράταση στα νεότευκτα πλοία, ώστε να έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν συστήματα ΙΜΟ ‘‘δεύτερης γενιάς’’, δεν υποστηρίχτηκε παρά μόνον από τη Μάλτα. Ακόμα και οι οργανώσεις διαχειριστών πλοίων (ICS, Intertanko, Bimco κλπ) παρέμειναν μουδιασμένες και εγκλωβισμένες σε αβάσιμες φοβίες μήπως και δεν επέλθει κάποια απόφαση, στην τελευταία αυτή σύνοδο πριν την εφαρμογή της σύμβασης έρματος στις 8 Σεπτεμβρίου 2017. Φυσικά σε περίπτωση μη συμφωνίας θα ίσχυε η απόφαση του 2013 που, όπως είπα, στην πράξη δεν διέφερε από την τωρινή πρόταση. Αλλά αυτοί που προώθησαν την συμβιβαστική πρόταση έκαναν καλή δουλειά στο να φοβίσουν τα μέλη του ΙΜΟ, καιρό πριν, για την (δήθεν) καταστροφή κάποιας μη απόφασης.
Αρχηγοί σε αυτή την ‘‘τρομοκρατία’’ πρωτίστως η Νορβηγία και κατά δευτερευόντως η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν κατασκευαστές με μεγάλο απόθεμα συστημάτων έρματος ‘‘πρώτης γενιάς’’ που κάπου έπρεπε να διαθέσουν. Τα νεότευκτα λοιπόν θυσιάστηκαν στο βωμό αυτών των συμφερόντων. Καλό θα είναι να γνωρίζουν όλοι, όταν θα αναγκαστούν να ξαναπληρώσουν για νέα μηχανήματα για τα νεότευκτα πλοία τους, προκειμένου να προσεγγίσουν τις ΗΠΑ, ότι μόνο η Ελληνική σημαία προσπάθησε με επίσημη κατάθεση στον ΙΜΟ να περιλάβει τα vεότευκτα σε διετή παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου 2017. Καμία άλλη σημαία δεν μίλησε προς υποστήριξη της πρότασης πλην της Μάλτας. Επιπλέον, στην πρόταση της Intercargo να εξαιρεθούν πλοία των οποίων οι άνω δεξαμενές έρματος (top side tanks) αδειάζουν κατ’ ευθείαν από τα πλαϊνά τοιχώματα του πλοίου, και συνεπώς η μετατροπή τους είναι πρακτικά αδύνατη, πάλι η Ελλάδα μόνον υποστήριξε την πρόταση. Προφανώς βολεύει πολλούς να αποσυρθούν πρόωρα τέτοια πλοία.
(Περισσότερο παρασκήνιο για τη σύμβαση έρματος και για τα άλλα μεγάλα θέματα του MRV και του CO2 στο τεύχος Αυγούστου των Ναυτικών Χρονικών)
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται εκ νέου με μικρές απώλειες. Ειδικότερα, βάσει…
Το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε την Παρασκευή 18 Ιουλίου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιτυγχάνοντας ένα ισχυρό πλήγμα…
Καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την επιτάχυνση της αποανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, το LNG κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μεταβατικό καύσιμο για…
Η ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων φαίνεται πως βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της Μόσχας, καθώς τα ναυπηγεία της Ρωσίας εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την…
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Έντονη είναι η ανησυχία στους κλάδους της παραγωγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με ΜΜΕ από την ασιατική χώρα, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τη…
Τα εννέα νέα shuttle tankers του Ομίλου Τσάκου θα ενσωματώσουν προηγμένα συστήματα ναυτικής τεχνολογίας της Kongsberg Maritime. Συγκεκριμένα, η Kongsberg Maritime επελέγη από τη…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ