Συγκρατημένα αισιόδοξη η Qatar Airways μετά το εμπάργκο

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Qatar Airways μετά το εμπάργκο

138
Συγκρατημένα αισιόδοξη η Qatar Airways μετά το εμπάργκο

Η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πτήσεις προς την πόλη Sohar στο Ομάν και την Πράγα, στην Τσεχία τον Αύγουστο. Η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική αφού οι συγκεκριμένες πτήσεις αποτελούν τα πρώτα νέα δρομολόγια μετά τη διπλωματική κρίση στον Κόλπο η οποία οδήγησε την εταιρεία να σταματήσει τις πτήσεις προς 18 προορισμούς της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία, και τα «συγγενικά» τους Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, ως γνωστόν τον περασμένο Ιούνιο, ανέστειλαν όλους τους εμπορικούς δεσμούς με το λιλιπούτειο αλλά ζάμπλουτο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων, στη χειρότερη διπλωματική και εμπορική κρίση στην περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η Qatar Airways, ένας από τους κολοσσούς των διεθνών μεταφορών, κατέχει ωστόσο το 20% του ομίλου International Airlines Group (IAG), ιδιοκτήτριας της British Airways και της ισπανικής Iberia με αποτέλεσμα να είναι τυχερή μέσα στην… ατυχία της: κατάφερε να μισθώσει αρκετά αεροσκάφη A320 (μαζί με πλήρωμα σε μορφή west lease) στη British Airways για δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια απεργίας πληρωμάτων καμπίνας, στον αερομεταφορέα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο CEO της εταιρείας κ. Αλ-Μπέικερ, δήλωσε με την έναρξη των δύο νέων δρομολογίων, ότι όλα είναι «business as usual» για την Qatar Airways. Ωστόσο παραδέχτηκε σε τοπικά ΜΜΕ ότι υπήρξε οικονομική επίπτωση από τις περικοπές πτήσεων αλλά και των συνεπειών που προέκυψαν, ειδικά των αυξημένων εξόδων καυσίμων, για τις πτήσεις προς δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ και βόρεια Αφρική που αναγκάζονται να ‘αποφεύγουν’ πλέον τον εναέριο χώρο στην αραβική χερσόνησο, στο Ιράκ και στην Αίγυπτο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.