Ο OPEC παρατείνει την ισχύ των μειωμένων επιπέδων παραγωγής πετρελαίου

Ο OPEC παρατείνει την ισχύ των μειωμένων επιπέδων παραγωγής πετρελαίου

60
Ο OPEC παρατείνει την ισχύ των μειωμένων επιπέδων παραγωγής πετρελαίου

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βιέννη με πρωτοβουλία του OPEC, εκπρόσωποι χωρών- μελών του, αλλά και εκπρόσωποι πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν είναι μέλη του, συζήτησαν σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποτελεί απόφαση που πήρε ο OPEC το περασμένο έτος με στόχο την ομαλοποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Η απόφαση αυτή τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιανουάριο και αρχικά θα είχε διάρκεια 6 μήνες, με την προοπτική να πάρει παράταση για επιπλέον 6 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούσαν στην αγορά, τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου.

Προς το παρόν, 13 χώρες- μέλη του OPEC και άλλες 11 πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν υιοθετήσει την απόφαση αυτή, με βάση την οποία η παγκόσμια παραγωγή του πετρελαίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου, οι χώρες που έχουν υιοθετήσει την απόφαση αυτή έχουν συμμορφωθεί πλήρως με την πολιτική του OPEC, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεσή τους να συνεργαστούν ούτως ώστε να επανέλθει η ισορροπία στην εν λόγω αγορά.

Στη συνέχεια της συνάντησης, η αρμόδια επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για τον έλεγχο της παραγωγής πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο ανακοίνωσε ότι είναι αναγκαία η χρονική παράταση της μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής. Συγκεκριμένα, η παράταση θα λάβει χώρα για άλλους 9 μήνες, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου 2017.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/STR

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.