Αυξάνονται τα τέλη από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece

Αυξάνονται τα τέλη από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece

447
Αυξάνονται τα τέλη από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece

Ξεκίνησε την Τρίτη 11 Απριλίου 2017 η 40-ετης παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece (ιδιοκτησίας της Fraport AG σε ποσοστό 73,4% και του Ομίλου Κοπελούζου σε ποσοστό 26,6%), σηματοδοτώντας μία τεράστια επένδυση στις υποδομές της χώρας και στο ζωτικό για την ελληνική οικονομία τομέα του τουρισμού.
Σε συνέχεια της ανάληψης της λειτουργίας των αεροδρομίων, η Fraport Greece κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ εφάπαξ προκαταβολικό ποσό ύψους € 1,234 δις ευρώ, το μεγαλύτερο τίμημα παραχώρησης στην ιστορία της χώρας. Εκτός από το παραπάνω ποσό, η εταιρεία θα καταβάλει ένα ετήσιο σταθερό τίμημα παραχώρησης ύψους € 22,9 εκατ., καθώς κι ένα ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών (EBITDA). H κυριότητα των αεροδρομίων παραμένει στο Ελληνικό Κράτος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση της Fraport Greece και με άμεση ισχύ από την Τρίτη, 11 Απριλίου, οι αναχωρούντες επιβάτες από τα αεροδρόμια: Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κω, Λέσβου, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου & Χανίων, είναι υποκείμενοι φόρου ανά επιβάτη ως εξής:
– στα δρομολόγια των χαρακτηρισμένων άγονων γραμμών φόρου € 16,74 αντί του μέχρι τώρα ισχύοντος φόρου € 0,3, και
– στα υπόλοιπα δρομολόγια φόρου € 13,86 αντί του μέχρι τώρα ισχύοντος φόρου € 12,3 .
Προς το παρόν, από την πλευρά των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, ανακοίνωση έχει εκδώσει η Astra Airlines, στην οποία τονίζεται, πως η εταιρεία «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους επιβάτες, αναλαμβάνει να καλύψει το επιπλέον ποσόν του φόρου για όλα τα εισιτήρια που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής και δεν συμπεριλαμβάνουν την εν λόγω αύξηση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία αναχώρησης των επιβατών».

Φωτό: astra-airlines.gr & ypa.gr

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.