Τα σκάφη αναψυχής στο μικροσκόπιο του Ελληνικού Νηογνώμονα

Τα σκάφη αναψυχής στο μικροσκόπιο του Ελληνικού Νηογνώμονα

1086
Τα σκάφη αναψυχής στο μικροσκόπιο του Ελληνικού Νηογνώμονα

Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνικός Νηογνώμων, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, με σκοπό να ενημερώσει την ναυτιλιακή κοινότητα περί των εξελίξεων στο Ευρωπαϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο και την Εθνική Νομοθεσία για τα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που μπορεί να παρέχει ο Ελληνικός Νηογνώμων στους ιδιοκτήτες τους και ευρύτερα στους φορείς της εγχώριας βιομηχανίας του θαλάσσιου τουρισμού.

Τα στελέχη του Ελληνικού Νηογνώμονα, Ναυπηγικοί, Μηχανικοί και εξειδικευμένοι Επιθεωρητές πλοίων με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις παρουσίασαν προς τα στελέχη των εταιρειών του θαλάσσιου τουρισμού και ευρύτερα της ναυτιλιακής κοινότητας, συγκεκριμένες δυνατότητες και λύσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα σκάφη αναψυχής, καθώς επίσης τονίστηκαν ιδιαίτερα οι ανάγκες που προκύπτουν για εναρμόνιση με συγκεκριμένες αλλαγές που προκύπτουν από νέες ρυθμίσεις και καινούριο κανονιστικό πλαίσιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το χώρο.

IMG_3238

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Νηογνώμονα Δημήτρης Ζαφειριάδης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Οργανισμού, ο οποίος διανύει περίοδο ανασυγκρότησης. Τόνισε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμων βρίσκεται στην υπηρεσία των επαγγελματιών του θαλάσσιου τουρισμού καθώς και των ιδιωτών του χώρου, για περισσότερο από 30 χρόνια, ικανοποιώντας πάντα τις ανάγκες τους με τεχνικά άρτιες και ποιοτικά βέλτιστες υπηρεσίες. Επεσήμανε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νηογνώμονα είναι το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό του, και η συνεχής παρουσία και εξυπηρέτηση, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα σε όλα τα κρίσιμα νησιά και λιμάνια της χώρας μέσα από το δίκτυο Επιθεωρητών του που βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Διευθυντής Επιθεωρήσεων Πλοίων, κ.Ανδρόνικος Τσιλιάνης, παρουσίασε αναλυτικά τις νέες τεχνικές προδιαγραφές και το πλαίσιο εφαρμογής που διαμορφώνεται από το νέο κανονιστικό καθεστώς που διαμορφώνεται από τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία (2013/53/EE) για την πιστοποίηση σκαφών αναψυχής με CE, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του Ελληνικού Νηογνώμονα ως διαπιστευμένος φορέας έκδοσης πιστοποιητικών CE σκαφών αναψυχής.

Ο Διευθυντής Κανονισμών, Δρ. Νίκος Θεμελής, παρουσίασε τα κυριότερα σημεία των νέων επερχόμενων κανονισμών που αναπτύσσει ο Ελληνικός Νηογνώμων για την κατασκευή, κατάταξη και παροχή πιστοποίησης σε μεγάλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής (large commercial yachts), οι οποίοι θα είναι εναρμονισμένοι με τις απαιτήσεις διεθνών προτύπων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Επίσης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεωρήσεων Σκαφών Αναψυχής, κ.Τρύφωνας Διαμαντόπουλος, και το στέλεχος του τμήματος κ. Νίκος Γρηγοριάδης επεξήγησαν μια σειρά από διατάξεις των εφαρμοζόμενων ΠΔ 917/79 και ΠΔ 918/79 και των αναγκαίων ενεργειών εναρμόνισης που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να βρίσκονται τα σκάφη αναψυχής πλήρως εναρμονισμένα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους, ρόλος και αποστολή του Ελληνικού Νηογνώμονα είναι να έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης στα στελέχη των εταιρειών με σκάφη αναψυχής στηρίζοντας τους και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες του Ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.

Στελέχη του Ελληνικού Νηογνώμονα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Στελέχη του Ελληνικού Νηογνώμονα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

Οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στους παρακάτω συνδέσμους:

1. Κατασκευή και κατάταξη επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής
2. Οδηγία 2013/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα σκάφη αναψυχής
3. Εξελίξεις στην εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου για την επιθεώρηση και έκδοση Π.Γ.Ε.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.