Συνεργασία Κίνας και Ινδίας στην αντιμετώπιση πειρατικής επίθεσης

Συνεργασία Κίνας και Ινδίας στην αντιμετώπιση πειρατικής επίθεσης

82
Συνεργασία Κίνας και Ινδίας στην αντιμετώπιση πειρατικής επίθεσης

Παρά το γεγονός πως οι πειρατικές επιθέσεις μειώνονται τα τελευταία χρόνια λόγω των βελτιωμένων συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν τα πλοία, εντούτοις περιστατικά με απόπειρες κατάληψης πλοίων από πειρατές συνεχίζουν να απασχολούν τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Το τελευταίο περιστατικό απόπειρας κατάληψης πλοίου έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στον Κόλπο του Άντεν, όταν Σομαλοί πειρατές αποπειράθηκαν να καταλάβουν το bulk carrier OS 35, σημαίας Τουβαλού (Ωκεανία). Ο καπετάνιος ειδοποίησε τις αρχές της περιοχής και το πλοίο διασώθηκε με τη συνεργασία πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας και της Κίνας που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή.

Παρά τη μακρά ιστορία πολεμικής αντιπαλότητας μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας, οι δύο χώρες ενώθηκαν για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό της πειρατικής επίθεσης σε μια προσπάθεια  που γίνεται από όλα τα κράτη παγκοσμίως για να μειωθεί ο αριθμός αυτών των επιθέσεων.

Ενδιαφέρον έχει η έντονη κριτική που ασκούν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ινδίας προς το Πεκίνο, κατηγορώντας το τελευταίο ότι δεν αναγνώρισε τη συμβολή του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας στη διάσωση του πλοίου από τους πειρατές, γεγονός που ερμηνεύεται από την ινδική πλευρά ως προσπάθεια της Κίνας να πάρει μόνο αυτή τα εύσημα για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πειρατικής επίθεσης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.