Η Energean υπέγραψε σύμβαση για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο

Η Energean υπέγραψε σύμβαση για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο

117
Η Energean υπέγραψε σύμβαση για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο Μαυροβούνιο

Στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με το Κράτος του Μαυροβουνίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα 4219-26 και 4218-30 προχώρησε η Energean Oil & Gas, έπειτα από την έγκριση που έδωσε το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η σύμβαση υπογράφηκε πρόσφατα στην Ποντγκόριτσα από την υπουργό Οικονομίας του Μαυροβουνίου, κ. Dragica Sekulic και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Energean, κ. Μαθιό Ρήγα. Η συνολική επένδυση για την επταετή ερευνητική περίοδο είναι της τάξης των 19 εκατ. δολαρίων και αφορά τη διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών καθώς και μία ερευνητική γεώτρηση. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων, κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Bar. H Energean σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο πρώτο τετράμηνο του 2018.
Η Ανατολική Αδριατική παραμένει μια υποερευνημένη περιοχή, παρόλο ότι χαρακτηρίζεται από παρόμοια γεωλογία με εκείνη της ευρύτερης Αδριατικής Ζώνης, η οποία είναι γνωστή για τα συστήματα υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, την Αλβανία και την Κροατία και τα οποία δίνουν σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια.
energean2
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, η οποία ανατέθηκε στην εταιρεία έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία σηματοδοτεί μία σημαντική ημέρα για την Energean, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην ιδιαίτερα υποσχόμενη περιοχή της Αδριατικής», προσθέτοντας, επίσης, πως «Η γεωλογία της περιοχής είναι ανάλογη προς εκείνη της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία έχουμε ερευνητική δραστηριότητα από τον Οκτώβριο τη 2014 (Ιωάννινα), εφαρμόζουμε σχέδιο ανάπτυξης κοιτάσματος (Κατάκολο) και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε για την ανάληψη προς έρευνα μιας ακόμη χερσαίας περιοχής (Αιτωλοακαρνανία)».

Φωτό: energean.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.