
Παρά τις αποφάσεις των κρατών μελών του ΟΠΕΚ αλλά και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών ως προς τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές του αργού, οι προκλήσεις που παραμένουν στην παγκόσμια αγορά είναι ακόμα εξαιρετικά πολλές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες, όπως τόνισε ο, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στο πλαίσιο τις διεθνούς διάσκεψης για την ενέργεια IHS CERAWeek 2017. «Ο απώτερος στόχος ήταν εξισορρόπηση της αγοράς αλλά οι ανάγκες της κάθε χώρας είναι διαφορετικές, ακόμα και για αυτές που συνεργάζονται μεταξύ τους, αφού η αγορά είναι τόσο παγκοσμιοποιημένη”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Κατά τον υπουργό οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες τιμές των $ 50- $ 60 το βαρέλι να οδηγήσουν σε μείωση στη μεταβλητότητα της αγοράς ενώ βοήθησαν στην απόδοση των επενδύσεων στη βιομηχανία. Επιπρόσθετα το κλίμα αισιοδοξίας ως προς νέες επενδύσεις στη συγκεκριμένη βιομηχανία επανήλθε.
Ωστόσο ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι μια σημαντική επένδυση στη χώρα του αξίας περισσότερο από 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ “χάθηκε” όταν οι τιμές μειώθηκαν από 115 $ το βαρέλι στα μέσα του 2014 σε κάτω από 30 $ το βαρέλι στις αρχές του 2016.
Ο υπουργός όμως τόνισε ότι παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια και διαπίστωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αντέξουν παρά τις χαμηλές τιμές: «τα οικονομικά αποτελέσματα των ρωσικών εταιρειών είναι καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους και τα επίπεδα τους χρέους τους είναι πολύ χαμηλά όποτε παραμένουν ανταγωνιστικές. Το κόστος παραγωγής είναι $ 10- $ 15 το βαρέλι ενώ παράλληλα έχουμε μια πολύ ευέλικτη φορολογική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νόβακ επίσης ανακοίνωσε ότι παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία είναι αισιόδοξη ότι πολλές ξένες επενδύσεις θα υλοποιηθούν κατά κύριο λόγο από επενδυτές από την Ασία, ενώ ήδη παγκόσμιοι κολοσσοί συζητούν με το Κρεμλίνο για κοινά σχέδια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.
Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη βιομηχανία offshore στην Αρκτική ενώ νέα οικόπεδα έχουν ανακαλυφθεί και θα αξιοποιηθούν στην ανατολική Σιβηρία. Ο κ. Novak υπογράμμισε τη σημασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου: “Το LNG θα είναι ίσως το σημαντικότερο καύσιμο στο μέλλον. Είναι πιο οικονομικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον όποτε προσβλέπουμε ότι το μερίδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί στις παγκόσμιες αγορές», επεσήμανε στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της κατόρθωσε η Aegean Shipping. Συγκεκριμένα, βάσει σχετικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,…
Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει η ναυλαγορά των LPG carriers, καθώς η περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε δίχως μεταβολές στους ναύλους. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής…
Εν μέσω ριζικών αλλαγών και μεταβολών στον κλάδο των αερομεταφορών, οι τάσεις ανόδου της παγκόσμιας ζήτησης για αεροπορικά καύσιμα αναμένεται να ανατραπούν προσεχώς. Συγκεκριμένα,…
O Νοτιοκορεάτης Lee Tae-Young επιλέχθηκε να λάβει το φετινό «Βραβείο ανδρείας στη θάλασσα», σε αναγνώριση των ηρωικών πράξεών του για τη διάσωση 12 συναδέλφων…
Καθώς η επιθετική εμπορική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνεται με την επιβολή υψηλότερων δασμών, πρόσφατη έκθεση της Veson Nautical εστιάζει στον αντίκτυπο…
Η επιστολή που ανάρτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντοναλντ Τραμπ, χθες 12 Ιουλίου 2025, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας ανακοίνωνε την επιβολή δασμού…
Στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ…
Συνέχεια στο μπαράζ των διεθνών συμφωνιών με επίκεντρο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έδωσαν πρόσφατα Petronas και Venture Global. Συγκεκριμένα, η Petronas, μέσω…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ