Εντός των ΗΠΑ ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας αναζητά συμμάχους για τις...

Εντός των ΗΠΑ ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας αναζητά συμμάχους για τις ευοίωνες μέρες που έρχονται

68
Εντός των ΗΠΑ ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας αναζητά συμμάχους για τις ευοίωνες μέρες που έρχονται

Παρά τις αποφάσεις των κρατών μελών του ΟΠΕΚ αλλά και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών ως προς τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές του αργού, οι προκλήσεις που παραμένουν στην παγκόσμια αγορά είναι ακόμα εξαιρετικά πολλές και δύσκολα αντιμετωπίσιμες, όπως τόνισε ο, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στο πλαίσιο τις διεθνούς διάσκεψης για την ενέργεια IHS CERAWeek 2017. «Ο απώτερος στόχος ήταν εξισορρόπηση της αγοράς αλλά οι ανάγκες της κάθε χώρας είναι διαφορετικές, ακόμα και για αυτές που συνεργάζονται μεταξύ τους, αφού η αγορά είναι τόσο παγκοσμιοποιημένη”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Κατά τον υπουργό οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες τιμές των $ 50- $ 60 το βαρέλι να οδηγήσουν σε μείωση στη μεταβλητότητα της αγοράς ενώ βοήθησαν στην απόδοση των επενδύσεων στη βιομηχανία. Επιπρόσθετα το κλίμα αισιοδοξίας ως προς νέες επενδύσεις στη συγκεκριμένη βιομηχανία επανήλθε.
Ωστόσο ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι μια σημαντική επένδυση στη χώρα του αξίας περισσότερο από 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ “χάθηκε” όταν οι τιμές μειώθηκαν από 115 $ το βαρέλι στα μέσα του 2014 σε κάτω από 30 $ το βαρέλι στις αρχές του 2016.
Ο υπουργός όμως τόνισε ότι παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια και διαπίστωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις κατάφεραν να αντέξουν παρά τις χαμηλές τιμές: «τα οικονομικά αποτελέσματα των ρωσικών εταιρειών είναι καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους και τα επίπεδα τους χρέους τους είναι πολύ χαμηλά όποτε παραμένουν ανταγωνιστικές. Το κόστος παραγωγής είναι $ 10- $ 15 το βαρέλι ενώ παράλληλα έχουμε μια πολύ ευέλικτη φορολογική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νόβακ επίσης ανακοίνωσε ότι παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία είναι αισιόδοξη ότι πολλές ξένες επενδύσεις θα υλοποιηθούν κατά κύριο λόγο από επενδυτές από την Ασία, ενώ ήδη παγκόσμιοι κολοσσοί συζητούν με το Κρεμλίνο για κοινά σχέδια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.
Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη βιομηχανία offshore στην Αρκτική ενώ νέα οικόπεδα έχουν ανακαλυφθεί και θα αξιοποιηθούν στην ανατολική Σιβηρία. Ο κ. Novak υπογράμμισε τη σημασία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου: “Το LNG θα είναι ίσως το σημαντικότερο καύσιμο στο μέλλον. Είναι πιο οικονομικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον όποτε προσβλέπουμε ότι το μερίδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί στις παγκόσμιες αγορές», επεσήμανε στις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.