Παραμένει αυξημένη η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ

Παραμένει αυξημένη η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ

72
Παραμένει αυξημένη η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ αυξήθηκε κατά 3% για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, παρά τη συμφωνία Βαγδάτης- OPEC για τη μείωσή της.
Έως και τις 15 Φεβρουαρίου οι εξαγωγές πετρελαίου εκτιμώνται στα 3,93 εκατ. bpd, δηλαδή 122.000 bpd περισσότερα συγκριτικά με το μέσο επίπεδο εξαγωγών του Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση ύψους 10% στις εξαγωγές πετρελαίου από το λιμάνι Basra στο νότιο Ιράκ, ενώ οι πωλήσεις πετρελαίου από την τοπική διοίκηση της κουρδικής μειονότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας αυξήθηκαν κατά 13%, σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.
Ανώτερα στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως στόχος της χώρας είναι να εξάγει περίπου 3,64 εκατ. bpd για τον Φεβρουάριο. Όσον αφορά τον Μάρτιο, αναμένεται να μειωθούν οι εξαγωγές πετρελαίου σε 3,01 εκ. bpd, λόγω της μειωμένης εποχιακής ζήτησης που παρατηρείται αυτόν τον μήνα.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον περιορισμό της άντλησης πετρελαίου από τα μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ θα οδηγήσει την χώρα στη μείωση της παραγωγής της, σύμφωνα με τις υποδείξεις του OPEC.
Αξίζει να σημειωθεί πως με δήλωσή του ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Jabar al- Luaibi, αποκάλυψε πως η χώρα επιδιώκει την απόκτηση μεγάλου στόλου δεξαμενοπλοίων τα οποία θα εξυπηρετούν τις εξαγωγές της χώρας στην παγκόσμια αγορά. Μέχρι και το 2007 η χώρα διέθετε μόλις δύο δεξαμενόπλοια στον στόλο της.

Φωτο: ΑΠΕ/ ΜΠΕ, HAIDER AL-ASSADEE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.