Η ζήτηση για bulkers θα αντισταθμίσει την υπερπροσφορά τους ;

Η ζήτηση για bulkers θα αντισταθμίσει την υπερπροσφορά τους ;

466
Η ζήτηση για bulkers θα αντισταθμίσει την υπερπροσφορά τους ;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Drewry, αναμένεται 3% αύξηση της ζήτησης για bulkers το 2017. Η αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση σε μικρότερο βαθμό της προσφοράς (+1%), θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς, αφού θα επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο η σύγκλιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στην αύξηση του εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα. Η ζήτηση για άνθρακα προέρχεται κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες (Βιετνάμ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Κίνα). Επίσης, η εγχώρια κατανάλωση χάλυβα από την Κίνα θα αυξήσει τη ζήτηση για πλοία κατηγοριών Valemax και Capesize.
Από την άλλη πλευρά, η προσφορά σε bulkers αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% λόγω αυξημένων διαλύσεων και μειωμένων παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων. Επιπλέον, νέοι κανονισμοί από τον IMO, που στοχεύουν στη σωστή διαχείριση του θαλάσσιου έρματος των πλοίων, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά παλιά πλοία να οδηγηθούν προς διάλυση τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μειωμένες παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων οδηγούν στην εξομάλυνση της dry bulk αγοράς, ιδίως στα Capesize πλοία και στην αύξηση των ναύλων από $8000/ημέρα το 2016 σε $12.800/ημέρα το 2017 .

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.