Νέος αγωγός φυσικού αερίου που αλλάζει τις ισορροπίες στον Αραβικό κόλπο

Νέος αγωγός φυσικού αερίου που αλλάζει τις ισορροπίες στον Αραβικό κόλπο

268
Νέος αγωγός φυσικού αερίου που αλλάζει τις ισορροπίες στον Αραβικό κόλπο

To Σουλτανάτο του Ομάν και το Ιράν συμφώνησαν να αναπροσαρμόσουν τη διαδρομή του νέου υποθαλάσσιου αγωγού, ώστε να αποφευχθούν τα θαλάσσια ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν σε τοπικά ΜΜΕ, μετά τη συνάντησή του στο Ομάν με τον ομόλογό του στην Τεχεράνη.
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός θα συνδέει τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του Ιράν με την πολλά υποσχόμενη αγορά του γειτονικού Ομάν ενώ ποσότητες από το ιρανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα εξάγεται προς το Ομάν που θα μπορεί να μεταπωληθεί στις διεθνείς αγορές.
Το 2013 οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου προς το Ομάν αλλά το μεγαλεπήβολο έργο θα χρειαστεί πάνω από 1,2δις δολάρια ΗΠΑ σε επενδύσεις.
Ωστόσο οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι η αλλαγή της διαδρομής του αγωγού αερίου μέσω βαθέων υδάτων και της ανοικτής θάλασσας στην περιοχή δεν θα έχει οικονομικές συνέπειες για το έργο και για τις τιμές στις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Στις συζητήσεις στην Τεχεράνη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Shell, την Total και την Korea Gas Corp (KOGAS), Zanganeh όπου γνωστοποιήθηκαν στις δύο κυβερνήσεις και οι αναλυτικές προτάσεις τους. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ οι ΗΠΑ και αμερικανικές εταιρείες στέκονται θορυβημένες, αν όχι αρνητικά προδιατεθειμένες, προς τη συγκεκριμένη συμφωνία και εξέλιξη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.