Η κρίση του πετρελαίου επηρεάζει τον αμερικανικό υποστηρικτικό κλάδο της ενεργειακής βιομηχανίας

Η κρίση του πετρελαίου επηρεάζει τον αμερικανικό υποστηρικτικό κλάδο της ενεργειακής βιομηχανίας

131
Η κρίση του πετρελαίου επηρεάζει τον αμερικανικό υποστηρικτικό κλάδο της ενεργειακής βιομηχανίας

Ως γνωστόν τα τελευταία 2 χρόνια οι αμερικάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο παραγωγής και εξόρυξης πετρελαίου αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της καθοδικής πορείας που εμφανίζει η τιμή του. Αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας είναι σε πρώτη φάση οι περικοπές μισθών και σε δεύτερη φάση οι απολύσεις του εργατικού δυναμικού με στόχο την επιβίωση των εταιρειών.

Ωστόσο γιγαντιαίοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Chevron και η Shell αλλά και μικρότεροι ανεξάρτητοι παραγωγοί πετρελαίου έχουν μειώσει την παραγωγή τους με αποτέλεσμα ορισμένες από τις εταιρείες που προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, να επηρεαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αρκετά μειωμένες τιμές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών εξόρυξης πετρελαίου που έχουν πληγεί από την κρίση στην αγορά είναι η Schlumberger, η Halliburton και η Baker Hughes.

Όσον αφορά την εταιρεία Schlumberger, η οποία εδρεύει στο Τέξας, το 2015 προχώρησε στην απόλυση τουλάχιστον 20.000 εργαζομένων της (15% του εργατικού της δυναμικού) ενώ οι απολύσεις συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό και το 2016.

Όλα δείχνουν σύμφωνα με τους εξειδικευμένους αναλυτές ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν και το 2017 να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η εταιρεία Weatherford International σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε πως προχωρά σε μείωση 3.000 θέσεων εργασίας. Από το 2014 η εταιρεία έχει μειώσει το προσωπικό της πάνω από το ήμισυ (από 67.000 σε 30.000). Επίσης, η εταιρεία έχει αποφασίσει να προβεί σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων (πλατφόρμες εξόρυξης), αναμένοντας έσοδα $2 δις.

-

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.