Tο 2017 αναμένεται συνέχιση της υπερπροσφοράς των chemical carriers

Tο 2017 αναμένεται συνέχιση της υπερπροσφοράς των chemical carriers

267
Tο 2017 αναμένεται συνέχιση της υπερπροσφοράς των chemical carriers

Σύμφωνα με την Drewry, ο στόλος των chemical carriers αυξήθηκε κατά 5,2% το 2016 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μέχρι το τέλος του 2017, κατά 3,3%.
H αύξηση του αριθμού των chemical carriers έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά χωρητικότητας με συνέπεια να παρατηρείται μείωση στους ναύλους (ιδίως στα μεγάλης χωρητικότητας πλοία), η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.
Παρά το γεγονός πως το 2016 αυξήθηκαν οι εμπορευματικές ροές μεταξύ ΗΠΑ- Ευρώπης και ΗΠΑ- Βορειοανατολικής Ασίας, οι τιμές των ναύλων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Αναμένεται πως ο στόλος των chemical carriers θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των παραγγελιών που έχουν γίνει τα προηγούμενα έτη. Από την άλλη, αναμένονται περισσότερες διαλύσεις σε chemical carriers σε σχέση με το 2016, λόγω νέων κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα Water Ballast Treatments στα πλοία, θα επιταχυνθεί ο ρυθμός διάλυσής αρκετών πλοίων μέχρι τα τέλη του 2020. Εκτιμάται όμως πως αυτή η εξέλιξη θα έχει ελάχιστη συνολική επίδραση στο μέγεθος του στόλου των chemical carriers, καθώς όσα πλοία πρόκειται να διαλυθούν θα έχουν μεταφορική ικανότητα μικρότερη των 10.000 DWT.
Αναλυτές της Drewry εικάζουν πάντως πως το 2017 αναμένεται συνέχεια της υπερπροσφοράς στα chemical carriers και συνεπώς κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεαστούν αρνητικά οι τιμές των ναύλων στα μεγάλης χωρητικότητας chemical carriers, σε αντίθεση με τα μικρότερης χωρητικότητας, των οποίων οι ναύλοι θα παραμείνουν σταθεροί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.