Η διαφθορά και η ανομία στη λιμάνια της Νιγηρίας στο στόχαστρο όλων

Η διαφθορά και η ανομία στη λιμάνια της Νιγηρίας στο στόχαστρο όλων

270
Η διαφθορά και η ανομία στη λιμάνια της Νιγηρίας στο στόχαστρο όλων

H Κυβέρνηση της Νιγηρίας εξακολουθεί να έχει ως απόλυτη προτεραιότητά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ανομίας στα λιμάνια της Νιγηρίας αλλά και στις εγκαταστάσεις στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η Αρχή Λιμένων της Νιγηρίας (NPA), μελετά παράλληλα τις διάφορες των τιμολογιακών πολιτικών σε όλη λιμάνια στη Δυτική Αφρική, με σκοπό τον προσδιορισμό των στρατηγικών που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα προκειμένου τα λιμάνια της να παραμείνουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τους γείτονές της.

Τα σχέδια “εκσυγχρονισμού” των λιμένων είναι σε εξέλιξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς αλλά και ως προς την πάταξη των δόλιων και εγκληματικών δραστηριοτήτων στα λιμάνια και στην ακτογραμμή της χώρας.

Η κυβέρνηση στην Αμπούτζα παρουσίασε μάλιστα έκθεση τον Οκτώβριο του 2016 όπου εντοπίστηκαν εκτεταμένα σημάδια διαφθοράς, τα οποία συνδέονται στενά με τις ανεπάρκειες στα λιμάνια.

Οι έκρυθμες κατατάσσεις μάλιστα στις λιμενικές ζώνες της χώρας συμβάλλουν ώστε τα κύρια λιμάνια να είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο, κυρίως εξαιτίας των τελών που οι χρήστες οφείλουν να αναπροσαρμόζουν έως και καθημερινά.

Όπως αναφέρει ο τοπικός τύπος εάν και εφόσον αυτή η τεράστια και ανεξέλεγκτη σήμερα κατάσταση αντιμετωπιστεί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Νιγηρία θα γίνει ο ναυτιλιακός κόμβος στη Δυτική Αφρική. Ήδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος, της Αρχής Λιμένων (NPA), κ. Hadiza Bala Usman, επιβεβαίωσε ότι η προεδρική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα ανοίξει σύντομα ειδικό γραφείο στην έδρα της NPA, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Αρχή θα ξεκινήσει ισχυρά μέτρα κατά της διαφθοράς το 2017.

Η NPA θα υιοθετήσει επίσης τριμηνιαίες συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με την κατάσταση και τη λειτουργία των φορέων εκμετάλλευσης. Ο κ. Usman τόνισε ότι μετά την μελέτη της νέας έκθεσης αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική στα λιμάνια, ο οργανισμός θα ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη μείωση των τελών σε όσα λιμάνια κριθούν χωρίς λόγο πιο ακριβά, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερα φορτία.

Η διαφθορά, το κακό οδικό δίκτυο, και τα υψηλά λιμενικά τέλη θεωρούνται από τις κρατικές αρχές τα μεγαλύτερα εμπόδια που καθιστούν τους λιμένες σε μη-ανταγωνιστικούς σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην πρωτεύουσα Αμπούτζα και η NPA αποφάσισαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς για τη βελτίωση αλλά και την ανάπτυξη των λιμένων στη Νιγηρία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.