Στη Βουλή η συζήτηση για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα...

Στη Βουλή η συζήτηση για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά

37
Στη Βουλή η συζήτηση για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά

Παρέμβαση έκανε στην ολομέλεια της Βουλής o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην αναστολή της κατάργησης του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχτεί την πίεση των προσφυγικών ροών.

Άδικη η εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου

«Είναι άδικη η εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την σημερινή τροπολογία- είναι και τα δύο νησιά με προσφυγικές ροές. Όμως, επειδή έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, θέλω να πω ότι ο Πρωθυπουργός, και στο διάγγελμά του και στην Νίσυρο, μίλησε για αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ, στα νησιά, εκείνα που δεν είχε καταργηθεί μέχρι τώρα».

«Η αλήθεια είναι ότι αν η επιστροφή του ειδικού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά της Ρόδου και της Καρπάθου γινόταν, θα έβαζε σε κίνδυνο την διαπραγμάτευση στο σύνολό της και αυτό θα ήταν μια εξέλιξη που κανείς δεν θα μπορούσε να επιθυμεί αυτή τη στιγμή. Μια τέτοια εξέλιξη, θα είχε συνέπεια στη χώρα και σε όλα τα νησιά, με ειδικό συντελεστή ΦΠΑ ή όχι».

Ζητώντας απαντήσεις από την αντιπολίτευση

«Η δική σας πολιτική για τα νησιά ήταν συγκεκριμένη: δεν ενισχύονταν οι δομές Υγείας, στα μικρά νησιά τα σχολεία άνοιγαν τον Νοέμβριο, το Κράτος είχε αποσυρθεί τελείως από τα νησιά και το κομβικής σημασίας αναπτυξιακό πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου δεν το ολοκληρώσατε ποτέ ενώ του Βορείου Αιγαίου δεν το αρχίσατε καν». «Το μόνο μέτρο νησιωτικότητας που είχατε διατηρήσει ήταν οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ».

«Ας μην ξεχνάει, ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι στο mail Χαρδούβελη- σελ. 27, σημείο 5- αναφερόταν η πρόταση για απάλειψη των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ των νησιών. Αυτό ήταν το σχέδιο της ίδια της Ν.Δ. και όχι των δανειστών».

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τα νησιά

«Η συγκεκριμένη τροπολογία, θεωρώ ότι έρχεται σε συνέχεια του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού και των μέτρων, στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής, που ανακοίνωσε ο ίδιος από την Νίσυρο».

«Εμείς ανακοινώσαμε ότι θα αναβαθμίσουμε τα Γραφεία Φορολογουμένου ώστε να μπορεί πιο εύκολα ο νησιώτης να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του από τον τόπο διαμονής του. Εμείς φροντίσαμε για προσλήψεις- και μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2017- 112 μόνιμων γιατρών, 103 επικουρικών γιατρών και 172 άτομα επικουρικό προσωπικό. Δώσαμε αυξημένα βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα στους αγροτικούς γιατρούς, ώστε να έχουν κίνητρο να στελεχώσουν τις δομές των νησιών. Ολοκληρώσαμε το δίκτυο τηλεϊατρικής που τώρα λειτουργεί επαρκώς και μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των απομακρυσμένων νησιών. Ανακοινώσαμε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ΠΔΕ, με αρχικό ύψος 50εκ ευρώ- που μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες».

Διακομματικό Κάλεσμα για την νησιωτικότητα

«Για μας η νησιωτική πολιτική δεν τελειώνει με αυτή την τροπολογία. Η ενίσχυση των νησιών μας είναι η καθημερινή μας έγνοια. Για αυτό σας καλώ, να παλέψουμε μαζί για τα νησιά και σας καλώ να στηρίξετε τις προσπάθειες που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρξει ένα ειδικό νησιωτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο στην επόμενη προγραμματική περίοδο, για την ενίσχυση των νησιών».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.