Σε τροχιά βελτίωσης το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας

Σε τροχιά βελτίωσης το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας

57
Σε τροχιά βελτίωσης το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας

Bελτιωμένες τόσο σε όγκο αλλά και σε συναλλαγματικά έσοδα παρουσιάζονται οι εξαγωγές της Κίνας για το μήνα Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές υπολογισμένες σε γιουάν αυξήθηκαν 5,9 % από έτος σε έτος το Νοέμβριο, ενώ και οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 13%. Οι εξαγωγές ωστόσο όταν υπολογίζονται σε δολάρια ΗΠΑ σημείωσαν οριακή αύξηση 0,1 % από έτος σε έτος το Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές επίσης παρουσίασαν αύξηση 6,7%. Ως γνωστόν το γιουάν έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Το εξωτερικό εμπόριο με το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε 3,1% εκατό κατά τους πρώτους έντεκα μήνες. Κατά την ίδια περίοδο, το εξωτερικό εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Κίνας, υποχώρησε 1,7%, ενώ με τις χώρες της ASEAN, την τρίτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της, σημείωσε αύξηση 0,8%.

Εκτός από συνήθεις εποχιακούς παράγοντες, όπως οι επικείμενες διακοπές των Χριστουγέννων, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και η βελτίωση στους τομείς της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ συνέβαλαν στην αύξηση των εξαγωγών της Κίνας, αναφέρουν οι τελωνειακές αρχές του Πεκίνου και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι εξαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρονικών προϊόντων, καθώς και προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και παιδικών παιχνιδιών παρουσιάζουν ωστόσο πτώση κατά τους πρώτους έντεκα μήνες.

Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και αργού πετρελαίου συνέχισαν όμως να αυξάνονται κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Αναλυτές θεωρούν ότι το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας θα συνεχίσει να βελτιώνεται, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε καλύτερα επίπεδα την επόμενη χρονιά, αλλά υπάρχουν ενδείξεις και για καθοδικές πιέσεις ως προς την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου λόγω της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές και στη διεθνή πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών αλλαγών στην εμπορική πολιτική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως αναλύει το πρακτορείο Xinhua.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.