Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 13 οι εταιρείες που παραβίασαν κανονισμούς για...

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 13 οι εταιρείες που παραβίασαν κανονισμούς για εκπομπές θείου στην Δανία

340
Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 13 οι εταιρείες που παραβίασαν κανονισμούς για εκπομπές θείου στην Δανία

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Δανίας δημοσιοποίησε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν κάνει χρήση καυσίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο εντός των χωρικών υδάτων της χώρας. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2015 η Υπηρεσία έχει συλλέξει και αναλύσει σχεδόν 300 δείγματα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις συνολικά 13 ναυτιλιακές εταιρείες καταγγέλθηκαν στις τοπικές αρχές της Δανίας πως είχαν χρησιμοποιήσει καύσιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο. Από τις δεκατρείς εταιρείες οι δώδεκα εντοπίστηκαν μέσα στο τρέχον έτος, η μία το 2015, ενώ σε μία ναυτιλιακή έχει ήδη επιδικασθεί το σχετικό πρόστιμο, με την εταιρεία να το έχει αποδεχθεί.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Δανίας έχει αναλάβει τον έλεγχο αλλά και την εφαρμογή των κανονισμών του θείου, λαμβάνοντας δείγματα πετρελαίου από πλοία που προσεγγίζουν και δένουν σε λιμένες της Δανίας. Τα δείγματα αναλύονται στα εργαστήρια της Υπηρεσίας για να εξακριβωθεί η ακριβής περιεκτικότητά των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα πλοία σε θείο. Για τον έλεγχο η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Δανίας αξιοποιεί και μέσα εναέριας επιτήρησης με χρήση «sniffers», τα οποία εγκαθίστανται στην γέφυρα Storebælt αλλά και σε drone. Μέσω των «sniffers» μπορεί άμεσα και με επιτυχία να διαπιστωθεί εάν τα πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Δανίας κάνουν χρήση παράνομων καυσίμων και συγκεκριμένα καυσίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο.

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA PHOTO/NORDFOTO Soeren STEFFE

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.