Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά για την Ανατολή μιας νέας εποχής για τη...

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά για την Ανατολή μιας νέας εποχής για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα

296
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δωρεά για την Ανατολή μιας νέας εποχής για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα

Tον Ιούλιο του 2014, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε ανακοινώσει δωρεά ύψους €16 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αντικατάσταση 7 παλαιάς τεχνολογίας γραμμικών επιταχυντών (μηχανήματα ακτινοθεραπείας) σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με νέους υπερσύγχρονους και μεγαλύτερης ακριβείας επιταχυντές, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη θεραπεία καρκινοπαθών στη χώρα.

Πρόσφατα, το Ίδρυμα αποφάσισε να στηρίξει την επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος, προσθέτοντας άλλους τρείς γραμμικούς επιταχυντές σε αυτούς που πρόκειται να αντικατασταθούν με τη δωρεά του.

Η συνολική δωρεά του Ιδρύματος ανέρχεται πλέον στα €20 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει την αντικατάσταση συνολικά 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (ο νέος εξοπλισμός καλύπτεται από διετή δωρεάν συντήρηση).

Συγκεκριμένα, τα 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα θα τοποθετηθούν στα παρακάτω νοσοκομεία, ως εξής:

·        Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»: 1 γραμμικός επιταχυντής

·        Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αττικό»: 2 γραμμικοί επιταχυντές (αντικατάσταση και προσθήκη)

·        Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 1 γραμμικός επιταχυντής

·        Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: 1 γραμμικός επιταχυντής

·        Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο): 1 γραμμικός επιταχυντής

·        Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου: 2 γραμμικοί επιταχυντές

·        Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»: 2 γραμμικοί επιταχυντές

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα στηρίζει με δωρεές του προς την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και την Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό κάθε δημόσιου νοσοκομείου που θα λάβει νέο γραμμικό επιταχυντή. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, μετά την εγκατάστασή τους.

Ο κ. Γ. Πισσάκας Πρόεδρος της ΕΕΑΟ και Συντονιστής Δ/της του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» δήλωσε τα ακόλουθα: «Η Δωρεά αυτή αποτελεί την ανατολή μιας νέας εποχής για την Δημόσια αλλά γενικότερα για όλη την Ακτινοθεραπεία στην Πατρίδα µας. Όλα πλέον τα Δημόσια όπως και τα Ιδιωτικά Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα στην Ελλάδα, θα διαθέτουν εξελιγμένη τεχνολογία για να παρέχουν υψηλής ποιότητας ακτινοθεραπεία στους ασθενείς. Εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε όλοι μας αποδέκτες της απόγνωσης και της ταλαιπωρίας των ασθενών στην αναζήτηση μιας θέσης για ακτινοθεραπεία. Ειλικρινά  θα θέλαμε να εκφράσουμε για µία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη προς το ΙΣΝ τόσο της Ακτινοθεραπευτικής κοινότητας όσο κυρίως των χιλιάδων καρκινοπαθών που θα είναι αποδέκτες της ύψιστης αυτής προσφοράς.

Ο Χρήστος Καθάριος, υπεύθυνος για την υλοποίηση της δωρεάς από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Τα νέα, σύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας θα αυξήσουν τον συνολικό αριθμό γραμμικών επιταχυντών στα δημόσια νοσοκομεία, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων και τις μεθόδους θεραπείας των ασθενών. Θα συμβάλλουν, έτσι, σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας θεραπείας και, επομένως, της έκβασης της νόσου, με τις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνουν. Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα κάθε χρόνο».

 

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 46.000 ανά έτος. Από αυτούς, 28.000-30.000 άνθρωποι χρειάζονται ακτινοθεραπεία, αλλά λόγω της έλλειψης μηχανημάτων καθώς και των μεγάλων χρόνων αναμονής για έναρξη θεραπείας, τελικά λαμβάνουν ακτινοθεραπεία περίπου 24.000. Στη χώρα μας, αναλογούν 3,8 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι περίπου 6.

 

Οι εργασίες διαμόρφωσης και εγκατάστασης των πρώτων μηχανημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει από το Ηράκλειο, Κρήτης και το συνολικό έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, με ενδιάμεσες παραδόσεις μηχανημάτων κάθε 3 περίπου μήνες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.