H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έγκριση για συγχώνευση Hapag-Lloyd και UASC

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έγκριση για συγχώνευση Hapag-Lloyd και UASC

106
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έγκριση για συγχώνευση Hapag-Lloyd και UASC

Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Γερμανίας, η Hapag-Lloyd, προχωρά στα επόμενα βήματα της συγχώνευσής της με την αραβική United Arab Shipping Company (UASC), μετά και το πράσινο φως που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την υπό όρους συγχώνευση των δύο εταιρειών, γεγονός που θα επιτρέψει στην Hapag-Lloyd να αναδειχθεί ως η πέμπτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, από νούμερο έξι που ήταν μέχρι πρότινος.

Η νέα εταιρεία θα διαθέτει ένα στόλο 225 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και μία μεταφορική ικανότητα της τάξης των 1.500.000 TEUs, γεγονός που την φέρνει κοντά στα μεγέθη της κινεζικής ChinaCosco, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο κύριος όρος που θέτει η ΕΕ για την επιτυχή ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τέως ανταγωνιστών είναι η αποχώρηση της UASC από τα εμπορικά δρομολόγια μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής (κοινοπραξία NEU-1, τέως Pendulum), καθώς διαφορετικά το νέο σχήμα θα κυριαρχούσε σχεδόν μονοπωλιακά στα συγκεκριμένα δρομολόγια, κάτι που θα ήταν αντίθετο προς τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου 2017.

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALI HAIDER

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.