Σε πτωτική πορεία η οικονομία της Τουρκίας

Σε πτωτική πορεία η οικονομία της Τουρκίας

67
Σε πτωτική πορεία η οικονομία της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε σύμφωνα με μια νέα έκθεση, τις προβλέψεις ανάπτυξης της Τουρκίας για το 2016 και το 2017 λόγω της μείωσης του τουριστικού συναλλάγματος, αποτέλεσμα της κατάστασης που επικράτησε μετά από την αποτροπή του πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι. Τα έσοδα από το τουριστικό συνάλλαγμα παρουσίασαν πτώση κατά 37% κατά την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2016.

Στις οικονομικές προβλέψεις της για το φθινόπωρο του 2016, η Επιτροπή προβλέπει ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης κατά 2,7% το 2016 και κατά 3 % το επόμενο έτος, δηλαδή – 0,8 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 3 Μαΐου 2016. Η Επιτροπή προέβλεψε όμως πιθανή ανάπτυξη κατά 3,3% το 2018.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί, αλλά το χρέος θα παραμείνει σταθερό. Ωστόσο, στο επίπεδο του 32-33% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο όπως αναφέρει η έκθεση. Η αύξηση των κατώτατων μισθών και η υποτίμηση του νομίσματος θα αυξήσει τον μέσος ετήσιο πληθωρισμός της χώρας έως 8 % το επόμενο έτος, ενώ δεδομένου ότι το εργατικό δυναμικό αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να καταγράφεται πλέον σε ανοδική τροχιά και να ξεπεράσει το 11% το 2017.

ALL

Επίσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη ανάπτυξης για το τρέχον έτος στο 3,2 % από τον προηγούμενο στόχο του 4,5%, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της Άγκυρας για την περίοδο 2017-2019. Η εκτίμηση της ανάπτυξης για το 2017 μειώθηκε σε 4,4 % από 5%.

Η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 3,1% από έτος σε έτος κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι 4,7 % κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2016. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας ανήλθε σε1,7 δις δολάρια ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση έναντι πλεονάσματος 167 εκατ δολαρίων ΗΠΑ κατά τον ίδιο μήνα του 2015.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση οφείλεται στη μείωση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των εισαγωγών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.