Σκωτία εναντίον Αγγλίας για απουσία υποστήριξης του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας

Σκωτία εναντίον Αγγλίας για απουσία υποστήριξης του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας

82
Σκωτία εναντίον Αγγλίας για απουσία υποστήριξης του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας

Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών της PwC, η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψει στα επίπεδα των $100 δολαρίων ανά βαρέλι. Το πλέον πιθανό σενάριο θέλει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια η τιμή να κυμανθεί σε ένα εύρος μεταξύ των $60 και $70 δολαρίων το βαρέλι.

Οι αναλυτές της PwC θεωρούν ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας μοιάζει να έχει αφήσει τις «δύσκολες ημέρες» πίσω της, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται ενώ και η σχέση προσφοράς-ζήτησης εμφανίζεται πιο ισορροπημένη. Βέβαια, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ναι μεν το μέλλον εμφανίζεται πιο αισιόδοξο αλλά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί εντός της επόμενης διετίας μία σειρά «θεμελιωδών ζητημάτων» για να διατηρηθούν οι καλές προοπτικές και στο μέλλον.

Και μπορεί τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υφιστάμενη φορολογική πολιτική και την ίδρυσης της αρχής -Oil and Gas Authority-, που επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία και ανάπτυξης της βρετανικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, να έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Όπως υποστηρίζει το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζιον, υπάρχει έλλειψη όχι μόνο ουσιαστικής γνώσης των αναγκών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας από την κυβέρνηση του Λονδίνου αλλά και απουσία διάθεσης ουσιαστικής υποστήριξης. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας υποστηρίζει ότι ενώ η εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που κατά κύριο λόγο εντοπίζεται στη Σκωτία, έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, τροχοπέδη αποτελεί η εδώ και δεκαετίες κακοδιαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης του Λονδίνου, που έχει αφήσει χωρίς αναπτυξιακή προοπτική τον τομέα του πετρελαίου και αερίου στην χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/KJETIL ALVSVIK / BP

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.