Η Δανία ζητά την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Δυτική Αφρική για την...

Η Δανία ζητά την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Δυτική Αφρική για την πάταξη της πειρατείας

103
Η Δανία ζητά την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Δυτική Αφρική για την πάταξη της πειρατείας

Η Operation Ocean Shield αποτελεί τη συμβολή του NATO στην ευρύτερη επιχείρηση εναντίον της πειρατείας στις θάλασσες του Ινδικού Ωκεανού με έμφαση στο Κέρας της Αφρικής, η οποία φέρει τον τίτλο «Operation Enduring Freedom – Horn of Africa (OEF-HOA)». Οι ναυτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Ocean Shield ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2009 με στόχο την προστασία των πλοίων που μεταφέρουν προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης στους τοπικούς πληθυσμούς της περιοχής, ενώ στοχεύει και στην ενίσχυση των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής των κρατών της περιοχής, έτσι ώστε να καταστούν μεσομακροπρόθεσμα ικανές να αντιμετωπίσουν και πατάξουν την πειρατεία.

Στην επιχείρηση Ocean Shield συμμετείχαν και δυνάμεις από το πολεμικό ναυτικό της Δανίας, αλλά πλέον καθώς η πειρατική απειλή στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας σημειώνει υποχώρηση τα τελευταία χρόνια, ελήφθη η απόφαση της αποχώρησης της Δανίας από την περιοχή. Από την πλευρά της η Ένωση των Δανών Εφοπλιστών θεωρεί ότι μολονότι έχουν περιοριστεί οι πειρατικές επιθέσεις, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστούν οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας για πλήρη πάταξη του φαινομένου.

Η Anne H. Steffensen, γενική διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Δανών Εφοπλιστών, σε δηλώσεις της τόνισε ότι «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την προσφορά της Δανίας. Ήταν πολύτιμη η συνεισφορά της στο να ενισχυθεί η ασφάλεια τόσο των εμπορικών πλοίων της Δανίας όσο βεβαίως και των άλλων εμπορικών στόλων που πλέουν στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Κέρας της Αφρικής».

Για την Ένωση, όπως τονίζει η Anne H. Steffensen, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως βεβαίως και να συνεχιστεί η αντι-πειρατική επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» της ΕΕ. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι πειρατικές επιθέσεις να ενισχυθούν εκ νέου.

Να σημειωθεί ότι η Επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» είναι μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας, η οποία διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κέρας της Αφρικής, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Σομαλία, η οποία έχει, εκτός των διαστάσεων ασφαλείας και πολιτικές και ανθρωπιστικές.

Η Ένωση, όμως, των Δανών Εφοπλιστών, όπως σημειώνει η Anne H. Steffensen, έχει αρχίσει να στρέφει το ενδιαφέρον της και προς την Δυτική Αφρική, και κυρίως στον Κόλπο του Γουινέας, όπου οι πειρατικές επιθέσεις συνεχίζουν να εκδηλώνονται με σχετικά μεγάλη συχνότητα. Μάλιστα, η Ένωση καλεί την κυβέρνηση της Δανίας να συνεργαστεί στενά από το νέο χρόνο με τις αρχές της Νιγηρίας προς αντιμετώπιση της πειρατικής απειλής.

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/EUNAVFOR

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.