Συνάντηση του Poseidon Med II στον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα

Συνάντηση του Poseidon Med II στον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα

139
Συνάντηση του Poseidon Med II στον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα

Πραγματοποιήθηκε, στο Σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, συνάντηση μεταξύ εταίρων του προγράμματος Poseidon Med II και στελεχών της Γεν. Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου και δικτύου υποδομών στους ελληνικούς λιμένες για τη χρήση ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, ο οποίος θα αποτελέσει την κύρια πηγή ανεφοδιασμού ναυτιλιακού ΥΦΑ στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, εκπρόσωποι εκ των βασικών εταίρων του προγράμματος (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Lloyd’s Register & Rogan Associates), παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία του Υπουργείου, τους στόχους του Poseidon Med II καθώς και την εν γένει πρόοδο του προγράμματος μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εργασίες που απαιτούνται επί των σχετικών ρυθμιστικών διατάξεων καθώς και στις διαδικασίες έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή των απαραίτητων λιμενικών υποδομών.
Κατά τις παρουσιάσεις έγινε αναφορά σε διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα και πολιτικές ασφάλειας που θα πρέπει να ενσωματωθούν στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε το ΥΦΑ να αποτελέσει μια εφικτή εναλλακτική λύση για τη ναυτιλία, ανταποκρινόμενη πλήρως στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2020.
Η εν λόγω εκδήλωση, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη εποικοδομητικών συνεργιών με τους αρμόδιους εθνικούς φορείς, ώστε να διαμορφωθεί το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με ΥΦΑ.

Τι είναι το πρόγραμμα Ρoseidon Med II;

Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί έναν οδικό χάρτη που αποσκοπεί στην ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία, προωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο- και περιλαμβάνει έξι ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) καθώς και τον σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει κορυφαίους ειδικούς από τον κλάδο της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη αλυσίδα ανεφοδιασμού με ΥΦΑ και να εγκαταστήσουν μια εύρυθμη και βιώσιμη αγορά για ΥΦΑ.

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.