Ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στην Λιβερία για κοιτάσματα πετρελαίου

Ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στην Λιβερία για κοιτάσματα πετρελαίου

86
Ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στην Λιβερία για κοιτάσματα πετρελαίου

Η Exxon Mobil είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου τις πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου στις ακτές της Λιβερίας. Πρόκειται για μία απόφαση – ορόσημο, η οποία καθυστέρησε να να υλοποιηθεί δύο χρόνια. Το 2014, η εταιρεία ήταν και πάλι έτοιμη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις, ωστόσο η εξάπλωση του ιού Ebola που σκόρπισε το θάνατο σε 11.000 ανθρώπους στην αφρικανική χώρα και οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) ανέστειλαν τους σχεδιασμούς της εταιρείας.
Μέχρι πρότινος, η Λιβερία δεν είχε εισέλθει στη διαδικασία ερευνών και παραγωγής πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι γειτονικές της χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν πετρέλαιο με αυξανόμενους ρυθμούς. Ενδεικτικά η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περί τα 53.000 βαρέλια πετρέλαιο σε ημερήσια βάση ενώ η Γκάνα παράγει περίπου 100.000 βαρέλια ανά ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα, η Λιβερία θεώρησε επιτακτική την συστηματοποίηση των διερευνητικών γεωτρήσεων σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο 13,50 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της.
Κυβερνητικές πηγές της Λιβερίας εκτιμούν πως η εύρεση (εκμεταλλεύσιμων) κοιτασμάτων πετρελαίου θα βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας.