Η τελετή αγιασμού στο “Σπίτι της Μαρίας” στη Χίο

Η τελετή αγιασμού στο “Σπίτι της Μαρίας” στη Χίο

935
Η τελετή αγιασμού στο “Σπίτι της Μαρίας” στη Χίο

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου έγινε στα Καρδάμυλα Χίου, αγιασμός επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς για τους τροφίμους του “Σπιτιού της Μαρίας” που λειτουργεί από 5ετίας υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” – Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.
Στον αγιασμό εχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. Μάρκος.
Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ιδρυτής του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ανεφέρθη κατ’ αρχάς στους στόχους του Ιδρύματος και του “Σπιτιού της Μαρίας” και κατόπιν εξήρε την σημασία και σπουδαιότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας – της “μοναδικής παγκόσμιας πρωτιάς διαρκείας” που έχει κατακτήσει η πατρίδα μας μέσα σε ένα περιβάλλον έντονου, σκληρού και αδυσώπητου ανταγωνισμού.
Στη συνέχεια ανεφέρθη στον κίνδυνο αφελληνισμού της Ελληνικής Ναυτιλίας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να προληφθεί η αποκοπή της από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και η ναυτοσύνη που έχει ενταχθή στο DNA των Ελλήνων αειναυτών κατά τη διάρκεια διεργασίας αιώνων. «Η ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ τη γενιά μας αν, είτε από αμέλεια ή ολιγωρία, είτε από κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια, επιτρέψουμε να συμβή κι αυτή η εθνική καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καπταν Παναγιώτης.
Αφού τόνισε την ανάγκη στενής σύνδεσης του δυναμισμού της ναυτιλίας μας με τον εθνικό κορμό σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας και της εθνικής μας υπόστασης και κληρονομιάς, χαρακτήρισε κρίμα την δαπάνη, σε ετήσια βάση, δισεκατομμυρίων δολλαρίων γιά την ναυπήγηση και επισκευές ελληνόκτητων πλοίων σε τρίτες χώρες χωρίς ελληνική συμμετοχή ή ανταπόδοση. Θετικό σημείο, πρόσθεσε, σ’αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση υπήρξε η προ 3ετίας σύσταση του Ομίλου HEMEXPO που επιδιώκει, με επιτυχία, τη συμμετοχή ελληνικής προέλευσης εξαρτημάτων εξοπλισμού και εφοδίων πλοίων μέχρι ποσοστού 10% του κόστους κατασκευής των – γεγονός που έκτοτε απέφερε οικονομικά αποτελέσματα ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Αφού ανεφέρθη στη συμβολή του Ιδρύματος στη δημιουργία συστήματος διάσωσης μεταναστών που κινδυνεύουν στο Ανατολικό Αιγαίο, απηύθυνε συμβουλές στους μαθητές της Στέγης, τους οποίους παρότρυνε να επιδιώκουν πάντοτε να αριστεύουν υποσχόμενος συνεχή υποστήριξη από τον Όμιλο Εταιρειών Τσάκου στις περαιτέρω σπουδές και την μετέπειτα σταδιοδρομία τους.
Στην αντιφώνηση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Καπτα Παναγιώτη Τσάκο και την οικογένεια του γιά τη σύσταση του Ιδρύματος και του “Σπιτιού της Μαρίας” και επήνεσε τις δραστηριότητες και το επιτελούμενο έργο απο αμφότερους τους φορείς.
Αφού ανεγνώρισε τον σπουδαίο ρόλο της Ελληνικής Ναυτιλίας στον εθνικοπολιτικό και οικονομικό τομέα, τόνισε την ανάγκη διατήρησης, με Ελληνικά πληρώματα, του πρωταγωνιστικού της ρόλου σε παγκόσμια κλίμακα.
Στραφείς προς τους μαθητές της Στέγης, τους παρότρυνε να αποβλέπουν πάντοτε στην αριστεία μέσα στα πλαίσια των ελληνοχριστιανικών αρχών και παραδόσεων.
Η τελετή έκλεισε με ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στους χώρους της Στέγης.
Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Γ. Γραμματεύς κ. Γ. Θεοτοκάς, ο Βουλευτής Χίου κ. Ν. Μηταράκης, ο Πρέσβυς κ. Π. Μολυβιάτης, ο ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Σ. Ράπτης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κ. Καραγιώργης, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χ. Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Ε. Βουρνούς, επίλεκτα μέλη της Χιακής και ναυτιλιακής κοινωνίας της χώρας, οι γονείς των μαθητών της Στέγης και πολλοί Καρδαμυλίτες ναυτικοί με τις οικογένειες τους.
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στα Καρδάμυλα και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο Μνημείο του Καρδαμυλίτη Ναυτικού.
Στη συνέχεια παρεκάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Καπταν Παναγιώτης Τσάκος, ο γυιός του Νίκος και η οικογένεια του μετά το οποίο μετέβη στην Χώρα της Χίου όπου και επεσκέφθη τα Κεντρικά Γραφεία του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.

Αναλυτικότερα στην ομιλία του ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Έχοντας την εξαιρετική εύνοια της τύχης να γεννηθούμε Έλληνες, Χιώτες και Καρδαμυλίτες, αισθανόμαστε χρέος μας, σαν αποδέκτες αυτής της πολύτιμης ναυτικής μας κληρονομιάς, να υπηρετούμε την Ελληνική Ναυτιλία με όλες μας τις δυνάμεις, για να φανούμε άξιοι συνεχιστές της παράδοσης και της παρακαταθήκης των προγόνων μας.
Την μεγάλη αυτή Ναυτιλία δεν την δημιούργησε κανένας από εμάς μόνος του. ‘Εχει καλλιεργηθεί επί αιώνες με προσπάθειες, κόπους, ιδρώτα και θυσίες γενεών και γενεών, προγόνων μας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα να ευδοκιμεί με υπηρετούμενη από ολιγάριθμους συμπατριώτες μας, που εξακολουθούν την συλλογική προσπάθεια στα πλοία, στα γραφεία και στα λιμάνια, με ζήλο, αγάπη, αφοσίωση, πάθος και όραμα. Η ναυτοσύνη μας Κύριε Πρόεδρε, έχει γαλουχηθεί από πανάρχαια μέσα στα σπίτια μας, στις εκκλησίες, στα σχολεία μας, στις βαρκούλες και στα καΐκια κι έχει ενταχθεί μέσα στο DNA των Ελλήνων αειναυτών.
Όμως ο κρίκος έχει σοβαρά αδυνατίσει. Συμμεριζόμεθα απόλυτα την αγωνία ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος αφελληνισμού της Ναυτιλίας μας εάν αφήσουμε να κοπεί.
Τότε θα στερηθή η Ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η Ναυτοσύνη μας, γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθούν οι καραδοκούντες ξένοι ανταγωνιστές μας.
Εστερνιζόμαστε την πρόσφατη σχετική δήλωση του Προέδρου της Ένωσής μας «Σε μια εποχή όπου η πατρίδα μας και η κοινωνία μας μαστίζονται από την ανεργία, ιδίως στους νέους, έχουμε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να αναβιώσουμε την ναυτοσύνη των Ελλήνων, την οποία η Ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται. Η ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία έχει αποδεδειγμένα την δυναμική να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας στους συμπολίτες μας προοπτικές για εργασία και δημιουργία»
Γι’ αυτό και στηρίζουμε ολόθερμα τις αξιέπαινες προσπάθειες του παριστάμενου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα (που μας τιμά με την εδώ παρουσία του, για την οποία και τον ευχαριστούμε) που στοχεύουν στο να γεμίσουν τα πλοία μας με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς. Τον ευχαριστούμε, του συμπαραστεκόμεθα και του ευχόμαστε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και προσκόμματα εμποδίζουν δεκάδες χιλιάδες άνεργους νέους μας να χαράξουν το μέλλον τους στη θάλασσα. Δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπαιδα, που με άριστη επαγγελματική κατάρτιση, υψηλό φρόνημα, περήφανα για την επιλογή τους να υπηρετήσουν την ελληνόκτητη ναυτιλία με ήθος, τόλμη και αρετή, τα οποία θα δικαιούνται να απολαμβάνουν της εκτίμησης, αναγνώρισης και σεβασμού του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας.
Επιπλέον επιβάλλεται , να συνδράμουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στη στενή, στη στενότερη σύνδεση του δυναμισμού της ναυτιλίας μας με τον εθνικό κορμό σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας και της εθνικής μας υπόστασης και κληρονομιάς.
Παράδειγμα τέτοιου πεδίου δράσης προσφέρει ο χειμαζόμενος ναυπηγο-επισκευαστικός τομεύς και οι συναφείς κλάδοι της παραναυτιλιακής βιομηχανίας. Είναι κρίμα να δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως για ναυπηγήσεις και επισκευές ελληνόκτητων πλοίων σε τρίτες χώρες, χωρίς καμμία ελληνική συμμετοχή ή ανταπόδοση. Στον τομέα αυτό, σεμνυνόμεθα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεδραμάτισε το Ίδρυμά μας στην ενθάρρυνση ίδρυσης του Ομίλου HEMEXPO, επιτυγχάνοντας τη συμμετοχή Ελληνικής προέλευσης εξαρτημάτων εξοπλισμού κι εφοδίων μέχρι ποσοστό 10% του κόστους κατασκευής, με σημαντικά μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματα και συμβάσεις με ναυπηγεία του εξωτερικού αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων.

Χαιρετίζω επίσης τους μαθητές της Στέγης και καλωσορίζω, ιδίως τους νέο-εισελθόντες, και εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά, με υγεία και χαρά, καλή πρόοδο στα μαθήματα και κάθε επιτυχία στην πραγμάτωση των προσδοκιών τους καθ’ όλο το διάστημα της εδώ παραμονής τους. Εμείς θα τους παραστεκόμαστε με πατρική στοργή και αγάπη σε κάθε βήμα, θα τους υποστηρίζουμε και θα τους καθοδηγούμε στο δρόμο της αρετής και της αριστείας, ευχόμενοι οι επιδόσεις τους να είναι τέτοιες που να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την στήριξη μας στην συνέχεια των σπουδών τους και στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους”.

pa

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.