Βροντά και αστράφτει η ΠΝΟ!

Βροντά και αστράφτει η ΠΝΟ!

303
Βροντά και αστράφτει η ΠΝΟ!

Με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γενικότερα τα εργασιακά θέματα καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στις εσωτερικές δρομολογιακές γραμμές (ακτοπλοΐας και πορθμείων) καθώς και στις γραμμές Πάτρας – Ιταλίας ασχολήθηκε στη χθεσινή συνεδρίασή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Ομοσπονδίας για τις γραμμές (Πάτρας – Ηγουμενίτσας – Ιταλίας), καταγγέλει ότι οι συνθήκες εργασίας και απασχόλησης των πληρωμάτων στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία των εν λόγω γραμμών και ιδιαίτερα των πλοίων με ξένη σημαία, «ταυτίζονται με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με την όλη αυτή ζοφερή κατάσταση συνεχώς να διογκώνεται καθώς και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων εκ μέρους της Πολιτείας, προσπαθούν και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν και αυτά ακόμη τα βασικά και πάγια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, με τα εξοντωτικά ωράρια απασχόλησης, λόγω των ελλειμματικών και ολιγάριθμων συνθέσεων, ενάντια και κατά παράβαση των ισχυόντων, για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, τόσο από την εσωτερική νομοθεσία όσο και των επιβαλλομένων περιορισμών από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας στις οποίες έχει προσχωρήσει η Χώρα μας με ευνόητες τις εντεύθεν άμεσες επιπτώσεις στα επίπεδα ασφαλείας των πλοίων, των επιβατών αλλά και του ιδίου του πληρώματος».
Όσον αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η ΠΝΟ θεωρεί ότι υπάρχει «εσκεμμένη παραβίαση και άρνηση εφαρμογής των Συμβάσεων του κλάδου» ενώ για τονίζει ότι « η απλήρωτη εργασία και υπερεργασία είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο το οποίο και επιβάλλει την χωρίς καθυστέρηση παρέμβαση της Πολιτείας για την μη συνέχιση και την άμεση ανατροπή του».
Στη συνέχεια για τις ακτοπλοϊκές και πορθμειακές γραμμές της χώρας χαρακτηρίζει την κατάσταση ζοφερή είναι τονίζοντας πως για να «βγει η δουλειά», οι ναυτεργάτες απασχολούνται καθημερινά με εξαντλητικά ωράρια, κάτω από την καταπίεση των πλοιοκτητών και με την ευθεία απειλή της απόλυσής τους. Η απλήρωτη εργασία είναι πάγια κατάσταση και η μαύρη ανασφάλιστη εργασία πραγματικά οργιάζει.
Στην ίδια συνεδρίαση, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα μείζονος σημασίας προβλήματα που απασχολούν όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους ναυτεργάτες από την εφαρμογή όλων των εκτελεστικών νόμων των μνημονίων (ασφαλιστικός νόμος, περικοπές συντάξεων, ξεπούλημα του ΝΑΤ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οργανικές συνθέσεις, ΓΕΝΕ κλπ.). επιπλέον αντεργατικών και αντιλαϊκών νομοσχεδίων.
Ενόψει όλων των παραπάνω, η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε να «παρέμβει δυναμικά και να καταγγείλει σε πρώτη φάση για άλλη μια φορά την ολομέτωπη και ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται ο κλάδος των ναυτεργατών αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας με την ασκούμενη βάρβαρη, ανάλγητη, αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης και την απαράδεκτη στάση των εφοπλιστών, που εκμεταλλευόμενοι την όλη περιρρέουσα πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, επιδιώκουν με κάθε τρόπο τον περιορισμό, την υποβάθμιση, την κατάργηση και την ξεθεμελίωση ακόμα και των πιο ζωτικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με πολλές θυσίες και αγώνες ετών.
Η διοίκηση της ΠΝΟ σε μια ύστατη προσπάθειά της καλεί το υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν ξεκάθαρη θέση αν ισχύουν ή όχι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι υφιστάμενοι νόμοι για την ναυτεργασία και να λάβουν άμεσα τα μέτρα που προβλέπονται και απαιτούνται για την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών.
Ακόμη καλεί και την εργοδοτική πλευρά να σταματήσει να προκαλεί και να παραβιάζει τις ισχύουσες Σ.Σ.Ε. καθώς και κάθε σχετική διάταξη που προστατεύει τους Έλληνες ναυτεργάτες και να εκπληρώνει με τη σειρά της τις δικές της υποχρεώσεις έναντι των πληρωμάτων της και έναντι του νόμου.
Σε διαφορετική περίπτωση οι απαντήσεις θα είναι ανάλογες με στοχευμένες συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται, και με σχετικές ενημερώσεις και καταγγελίες και στις Διεθνείς και στις Ευρωπαϊκές Ενώσεις και Οργανισμούς.
Ακόμη αποφασίστηκε η από μέρους της ΠΝΟ σύνταξη ιδιαίτερης πρότασης Νόμου, η οποία και θα αποσταλεί σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα και σε όλους τους Βουλευτές, και με την οποία θα αποκρούεται η συνεχώς διογκούμενη επίθεση σε βάρος των Κλάδου μας και θα επέρχεται η αποκατάσταση των απωλειών, από τις επιθέσεις των «μνημονίων», σε μισθούς και συντάξεις , στις σημερινές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.