Η λιμενική βιομηχανία της Βρετανίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Η λιμενική βιομηχανία της Βρετανίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη

148
Η λιμενική βιομηχανία της  Βρετανίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήχθη από την οργάνωση Maritime UK, το 2013 ο τομέας των λιμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλε για φόρους ποσόν ύψους £2 δις, ενώ δημιούργησε για τη βρετανική οικονομία ακαθάριστη προστιθέμενη αξία £7,7 δις.
Οι λιμένες της Βρετανίας δεν αποτελούν μόνον κομβικά σημεία στο εθνικό και διεθνές δίκτυο μεταφορών, αλλά έχουν αναδειχθεί και σε σημαντικά οικονομικά κέντρα, όπου εγκαθιστούν τις έδρες τους, εταιρείες διύλισης πετρελαίου ή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πολλές εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας αναγνωρίζουν την εγγύτητα σε ένα λιμένα ως καθοριστικό παράγοντα της ανάπτυξής τους.
Η λιμενική βιομηχανία στη Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με διαχείριση περισσοτέρων από 500 εκατ. τόνους εμπορευμάτων σε ετήσια βάση, ενώ περισσότεροι από 60 εκατομμύρια επιβάτες επιλέγουν τους βρετανικούς λιμένες για να ταξιδέψουν προς εγχώριους αλλά και διεθνείς προορισμούς.
Να σημειωθεί ότι το 95% των εμπορευμάτων που εισάγονται και εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο διακινείται από τους λιμένες της χώρας, με τους 20 μεγαλύτερους εξ αυτών να αντιπροσωπεύουν το 88% της συνολικής εξαγωγικής-εισαγωγικής κίνησης.
Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται άμεσα στους βρετανικούς λιμένες αγγίζει σχεδόν τα 118.000 άτομα.
Η κατάταξη των 10 μεγαλύτερων βρετανικών λιμένων με βάση τους διακινηθέντες τόνους των εμπορευμάτων (εκατ. τόνοι, στοιχεία 2013 – Department for Transport) έχει ως εξής:

1. Grimsby & Immingham: 62,6

2. London: 43,2

3. Tees & Hartlepool: 37,6

4. Southampton: 35,8

5. Milford Haven: 41,1

6. Liverpool: 31,1

7. Felixstowe: 26,2

8. Dover: 25,3

9. Forth: 26,4

10. Belfast: 16,8

Φωτό: flickr.com/ Jim Linwood

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.