O λιμένας του Αμβούργου αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο «σιδηροδρομικό λιμάνι» της Ευρώπης

O λιμένας του Αμβούργου αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο «σιδηροδρομικό λιμάνι» της Ευρώπης

107
O λιμένας του Αμβούργου αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο «σιδηροδρομικό λιμάνι» της Ευρώπης

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σταθεροποίηση στα μεγέθη του λιμένα του Αμβούργου, με τα διακινηθέντα εμπορεύματα να αγγίζουν τους 70,2 εκατ. τόνους, ενώ παράλληλα παρατηρείται αξιόλογη αύξηση στις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές από και προς το μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 τα δια θαλάσσης διακινηθέντα φορτία από και προς τους τερματικούς σταθμούς του Αμβούργου, συμπεριλαμβανομένων των χύδην και των γενικών φορτίων, άγγιξαν τους 70,2 εκατ. τόνους, που μεταφράζεται σε μικρή μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 0,9%.
Σε ό,τι αφορά την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, από το λιμένα του Αμβούργου διακινήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 4,5 εκατ. TEUs, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 1,2%.
Ο Άλεξ Μάτερν, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του λιμένα του Αμβούργου και joint CEO του τομέα μάρκετινγκ του λιμένα (Port of Hamburg Marketing), δήλωσε ότι μπορεί η διακίνηση φορτίων να ήταν κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με το 2015, αλλά «η τάση είναι σαφώς σταθεροποιητική». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι με δεδομένο πως στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε σε σχέση με το πρώτο αύξηση στα διακινηθέντα φορτία σε ποσοστό 1,9%, αυτό που αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι περαιτέρω άνοδος των μεγεθών.
Να σημειωθεί ότι σημαντική αύξηση καταγράφηκε στον όγκο των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν από και προς το λιμένα μέσω του σιδηροδρόμου. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους διακινήθηκαν 23,8 εκατ. τόνοι, αύξηση που αγγίζει το 3,9%. Σχολιάζοντας αυτό το δεδομένο, ο Άλεξ Μάτερν τόνισε ότι «ο λιμένας του Αμβούργου ενισχύει την θέση του ως το μεγαλύτερο “σιδηροδρομικό λιμάνι” της Ευρώπης».

Φωτό: flickr.com/kees torn

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.