Gazprom: αύξηση εσόδων αλλά μείωση κερδών για τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα

Gazprom: αύξηση εσόδων αλλά μείωση κερδών για τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα

47
Gazprom: αύξηση εσόδων αλλά μείωση κερδών για τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα

O ρωσικός ενεργειακός γίγαντας και μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο Gazprom ανακοίνωσε σημαντική μείωση των καθαρών κερδών κατά 5,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η μείωση αποδίδεται στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων της Gazprom όσο βεβαίως και στη μείωση των διεθνών τιμών των καυσίμων, που συνδέονται σε ορισμένα συμβόλαια με τις τιμές του εξαγώγιμου φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε € 4,99 δις από τα 5,27 δις που είχαν καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2015. Από την άλλη, να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα της Gazprom αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,4% αγγίζοντας τα € 24 δις.
Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που η Gazprom προώθησε προς την προσοδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά, αύξηση που άγγιξε το 49% φτάνοντας τα 58,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Βέβαια, παρά την εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τα έσοδα που προήλθαν από αυτές κατέγραψαν σε σχέση με το 2015 αύξηση μόλις κατά 22%, καθώς η μέση τιμή πώλησης του αερίου μειώθηκε σημαντικά. Αντιθέτως, μικρή αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα της εταιρείας από πώληση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Ρωσίας κατά 2%, φτάνοντας τα συνολικά € 4,07 δις, μολονότι ο όγκος των πωλήσεων κατέγραψε πτώση κατά 6%.
Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι η μέση τιμή εξαγωγής φυσικού αερίου της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2007, ενώ εκτιμάται ότι ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας θα προβεί σε μείωση της παραγωγής του για εφέτος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η κατανάλωση και ζήτηση για φυσικό αέριο εμφανίζει μεγάλη υποχώρηση σε Ρωσία και Ουκρανία.

Φωτό: flickr.com/greg westfall

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.