Χάος στην Τουρκία – Πληροφορίες για τραυματίες, νεκρούς και εκρήξεις σε Πόλη...

Χάος στην Τουρκία – Πληροφορίες για τραυματίες, νεκρούς και εκρήξεις σε Πόλη και Άγκυρα (updated)

251
Χάος στην Τουρκία – Πληροφορίες για τραυματίες, νεκρούς και εκρήξεις σε Πόλη και Άγκυρα (updated)

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu λίγο πριν τις 03.00 σήμερα Σάββατο σημειώθηκε έκρηξη στο κτήριο του τουρκικού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κτήριο επλήγη από αεροσκάφος. Την ίδια ώρα έρχονται και πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, που κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ, ενώ φαίνεται να έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών ομάδων και υποστηρικτών του Προέδρου της Τουρκίας, με αναφορές για τραυματίες ακόμα και για νεκρούς αστυνομικούς -τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 17 νεκρούς, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν- που βρίσκονταν μέσα στο αρχηγείο της Αστυνομίας, το οποίο δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες στις 03:27 οι πραξικοπηματίες εισέβαλαν στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk με στόχο να διακόψουν την ζωντανή μετάδοση του καναλιού.
Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρόεδρο της χώρας φέρεται να έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Επίσης, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης F. Mogherini δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην Τουρκία, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, έγραψε ότι «Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή», ενώ και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε πλήρη στήριξη στην «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση της Τουρκίας.
Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.
Mήνυμα στήριξης στον Erdogan και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης της κατάστασης.

Νωρίτερα τα ΝΧ μετέδιδαν

Να σημειώσουμε, ότι από χθες Παρασκευή 15 Ιουλίου και ώρα Ελλάδας 22.35 βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, μολονότι πηγές του τουρκικού στρατού τονίζουν ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας αλλά δεν μιλούν για πραξικόπημα.
Μία ώρα αργότερα στις 23.30 ο τουρκικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία εκφώνησε παρουσιαστής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας TRT, στην οποία τονίζεται ότι «ο στρατός είναι εκείνος που έχει αναλάβει πια την εξουσία στην Τουρκία» και ότι «έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια». Επίσης, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «όλες οι διεθνείς σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν», ενώ στόχος της ανάληψης της εξουσίας από τον στρατό είναι «η διατήρηση της δημοκρατικής τάξης και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο παρουσιαστής ανέφερε, επίσης, ότι θα καταρτιστεί άμεσα νέο Σύνταγμα και ότι θα διατηρηθεί ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους, που βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας.
Η ανακοίνωση του στρατού καταλήγει ως εξής «την εξουσία στην Τουρκία θα αναλάβει ένα “Συμβούλιο Ειρήνης”, το οποίο και θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της χώρας».
Στις 00.30 περίπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις μέσω Skype σε κινητό τηλέφωνο σε δύο δημοσιογράφους του CNN Turk.
Εμφανώς ταραγμένος, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «Θα το ξεπεράσουμε, το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντισταθεί στην απόπειρα εξέγερσης».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιμάμη και πρώην πνευματικό καθοδηγητή του, για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, ενώ τόνισε ότι παραμένει αρχηγός της Τουρκίας και ότι όσοι επιχειρούν πραξικόπημα θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα.
Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε άσυλο από την Γερμανία, το οποίο όμως σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες απορρίφθηκε.
Επίσης, το αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη Ατατούρκ βρίσκεται υπο την διοίκηση του στρατού και όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο ακυρώνονται.
Επίσης, γύρω στη 01.00 ακούστηκαν και πυροβολισμοί στην περιοχή του Βοσπόρου, ενώ έκρηξη ακούστηκε και στην Άγκυρα κοντά στο κτήριο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού TRT.

Attempted coup d'etat in Turkey

Επιπλέον, από τις 22.30 έχουν αποκλειστεί και οι δύο γέφυρες στον Βόσπορο, «Ιστάνμπουλ Μπογασί» και «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ»,ενώ στους δρόμους βγήκαν τα τανκς και απέκλεισαν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην γείτονα χώρα ήταν έκρυθμη εδώ και αρκετό καιρό, με μεγάλο τμήμα των στελεχών του τουρκικού στρατού να εμφορείται από κεμαλικές ιδέες και να είναι σφόδρα αντίθετο με τις πολιτικές βλέψεις του Ερντογάν για απόλυτο έλεγχο της χώρας και περισσότερο «ισλαμοποίησή» της παρά τα όσα πρεσβεύει η κεμαλική ιδεολογία, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης της Τουρκίας, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Από την άλλη, υπάρχουν και σκέψεις για διοργάνωση από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο ενός «προσχηματικού πραξικοπήματος» για ικανοποίηση των δικών του σχεδίων.
Βέβαια, οι ιμάμηδες ζητούν από τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να εναντιωθούν στα σχέδια του στρατού. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ακόμα και για διαμόρφωση εμφυλιοπολεμικών συνθηκών στην χώρα.
Στην παρούσα φάση φαίνεται, επίσης, να υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας, αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι αρκούντως συγκεχυμένη για να διαμορφωθεί σαφής εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία μοιάζει να γυρνά δεκαετίες πίσω, σε εποχές μεγάλης πολιτικής αστάθειας. Επίσης, το αποψινό πραξικόπημα θα αποτελέσει μία μεγάλη πληγή για την γείτονα χώρα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με απρόβλεπτες μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες. Ενώ σίγουρα θα επηρεάσει -και μένει να φανεί το πως- τόσο τον τουρισμό στην περιοχή μας -και στην Ελλάδα βεβαίως- αλλά και την κατάσταση στα σύνορά μας.
Ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει μεταβεί στο Πεντάγωνο για εξέταση της όλης κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται από λεπτό σε λεπτό. Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από νωρίς το απόγευμα, είχαν αντιληφθεί κινητικότητα στρατευμάτων σε διαφορετικές περιοχές στην Τουρκία και έχουν τεθεί σε σε συναγερμό.
Πέραν βέβαια της ελληνικής κυβέρνησης και η κυπριακή παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία από την στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.
Να αναφέρουμε, επίσης, ότι ανακοίνωση εξέδωσε και η Aegean Airlines με την οποία ενημερώνεται το επιβατικό κοινό ότι το Σάββατο 16 Ιουλίου η εταιρεία ακυρώνει όλες τις πτήσεις της προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Επίσης, η Aegean ενημερώνει τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια από/προς Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη με ημερομηνία ταξιδίου έως και τις 31 Ιουλίου 2016 και ημερομηνία έκδοσης εισιτηρίου έως και 15 Ιουλίου 2016, ότι σε περίπτωση που επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα είτε να ακυρώσουν το εισιτήριο με πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να πραγματοποιήσουν αλλαγή ημερομηνίας χωρίς χρέωση αλλαγής και τέλος εξυπηρέτησης με νέα ημερομηνία πτήσης μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Για ακυρώσεις ή τροποποιήσεις οι επιβάτες μπορούν να καλέσουν στο Τμήμα Κρατήσεων 8011120000 ή 2106261000.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TOLGA BOZOGLU & EPA/SEDAT SUNA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.