Επενδύσεις $37 δις από τη Chevron στο Καζακστάν

Επενδύσεις $37 δις από τη Chevron στο Καζακστάν

91
Επενδύσεις $37 δις από τη Chevron στο Καζακστάν

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron ανακοίνωσε την επέκταση της επένδυσής της στο κοίτασμα πετρελαίου Tengiz του Καζακστάν σε ένα επενδυτικό πλάνο που μπορεί να φτάσει και τα $36,8 δις. Η επένδυση αποτελεί κοινοπραξία, ανάμεσα στη Chevron, στην οποία ανήκει το 50% του επενδυτικού project, την ExxonMobil με 25%, την KazMunaiGas (κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Καζακστάν) με 20% και τη ρωσική Lukoil με 5%.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η παραγωγή πετρελαίου του Tengiz αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από περίπου 800.000 βαρέλια που παράγονται σήμερα, σε μία περίοδο κατά την οποία οι πετρελαϊκές εταιρείες φαίνεται να κινούνται ιδιαίτερα διστακτικά, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου- το οποίο έφθασε σε χαμηλό 12 ετών τον Ιανουάριο.

Από τα $36,8 δισ. τα $27,1 δισ. προορίζονται για την επέκταση των εγκαταστάσεων, τα $3,5 δισ. για τις πηγές και τα $6,2 δισ. για απρόβλεπτα έξοδα, ενώ η πρώτη αύξηση παραγωγής από την επέκταση εκτιμάται πως θα επιτευχθεί το 2022.

Οι αναλυτές που παρακολουθούν με ενδιαφέρον αυτή την εξέλιξη σημειώνουν πως αυτή η χρονική περίοδος ενδείκνυται για τέτοιου είδους επενδύσεις, καθώς ο συνδυασμός των χαμηλών εξόδων εξόρυξης και η οριακή αύξηση της τιμής του πετρελαίου (άνω των $50 το βαρέλι), ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σημειωνέται πως το κοίτασμα Tengiz αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο επικερδή κοιτάσματα, στην πρόσφατη ιστορία εξόρυξης πετρελαίου.

Φωτό: ITAR-TASS/Anatoly Ustinenko

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.