Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα η νέα Διώρυγα του Παναμά (βίντεο & φωτό)

Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα η νέα Διώρυγα του Παναμά (βίντεο & φωτό)

2956
Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα η νέα Διώρυγα του Παναμά (βίντεο & φωτό)

Εγκαινιάστηκε εχθές η νέα διώρυγα του Παναμά, αξίας $5,2 δις και μήκους 77 χιλιομέτρων. Τα έργα κατασκευής είχαν ξεκινήσει το 2007 και επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2014, αλλά απεργίες, διαφωνίες για το κόστος, καθώς και σημαντικά τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου για σχεδόν δύο χρόνια.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου και η πρόσκληση ήταν ανοιχτή προς όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους της εταιρείας.
Το πρώτο πλοίο που εισήλθε στην διώρυγα ήταν το Neopanamax πλοίο «M/V COSCO Shipping Panama» της κινεζικής COSCO, που εισήλθε στην διώρυγα από την πλευρά του Ατλαντικού, στους υδατοφράκτες της Aqua Clara, στην επαρχία Colon. Το «COSCO Shipping Panama», με μήκος 299,98 και πλάτος 48,25 μέτρα, απέπλευσε στις 11 Ιουνίου από τον Πειραιά, μεταφέροντας 9.472 TEUs.
Να σημειωθεί ότι αρχικώς το πλοίο έφερε την ονομασία «Andronikos», αλλά μετονομάστηκε για να τιμήσει την χώρα και την διώρυγα.
Το απόγευμα της Κυριακής το πλοίο έφθασε στον Ειρηνικό στους υδατοφράκτες Cocoli, όπου και έλαβε χώρα η επίσημη τελετή εγκαινίων.
Στις δηλώσεις τους κατά την τελετή των εγκαινίων τόσο ο διοικητής της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, Jorge Luis Quijano, όσο και ο πρόεδρος της κινεζικής COSCO Shipping Corporation, Xu Lirong, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την έναρξη λειτουργίας του έργου αλλά και την αισιοδοξία τους για τα μεγάλα οφέλη, που θα έχει για το διεθνές εμπόριο.
Η νέα διώρυγα του Παναμά δημιουργεί νέα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί πλοία με χωρητικότητα 13,000/14,000 TEUs (σε σχέση με τα 5.000 TEUs που μπορούσε να εξυπηρετήσει στο παρελθόν), ενώ θα διαθέτει μία ακόμη λωρίδα ναυσιπλοΐας, γεγονός που διπλασιάζει την χωρητικότητά της. Επιπλέον, με τη νέα διώρυγα δημιουργούνται πολύ μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ θα εισαγάγει νέες διαδρομές καθώς και νέες υπηρεσίες τακτικών γραμμών.
Μέχρι στιγμής ο αριθμός των πλοίων που αναμένεται να διαπλεύσουν την διώρυγα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες φτάνει τα 170. Επιπλέον, εάν η νέα διώρυγα αποδειχθεί επιτυχία, υπάρχουν και άλλα σχέδια από την Αρχή της Διώρυγας του Παναμά για κατασκευή μίας σειράς καινούργιων υδατοφρακτών, αξίας $17 δις που θα επιτρέψουν την διέλευση ακόμα μεγαλύτερων πλοίων, που προς το παρόν μπορούν και διέρχονται μόνο από την διώρυγα του Σουέζ.
Δείτε στο βίντεο, την υποδοχή του M/V COSCO Shipping Panama» στους υδατοφράκτες της Aqua Clara από πολίτες και εργαζόμενους, καθώς και δηλώσεις επισήμων.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.
Το εντυπωσιακό time-lapse βίντεο της κατασκευής της Διώρυγας του Παναμά μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALEJANDRO BOLIVAR
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JEFFERY ARGUED

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.