«Καλημέρα» ΦΠΑ για τις χώρες του Κόλπου

«Καλημέρα» ΦΠΑ για τις χώρες του Κόλπου

250
«Καλημέρα» ΦΠΑ για τις χώρες του Κόλπου

Εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου πρέπει να αρχίσουν την άμεση προετοιμασία ως προς την προσαρμογή των λογιστικών συστημάτων τους στο νέο φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2017-8.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) πραγματοποίησαν έκτακτη σύνοδο στις 16 Ιουνίου στην Τζέντα και ενέκριναν την επιβολή σε όλα τα κράτη μέλη, για πρώτη φορά,  τόσο ΦΠΑ όσο και ενός ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ συμφώνησαν επί των βασικών κατευθυντήριων γραμμών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών και αγαθών που θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, όπως τα τρόφιμα και η υγειονομική περίθαλψη.

Μια νέα ειδική Επιτροπή θα προετοιμάσει τη νομοθεσία, η οποία θα αφορά τη νέα φορολογία στις συγκεκριμένες χώρες και αναμένεται να ανακοινωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ ο ΦΠΑ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε όλα τα κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, ο ΦΠΑ θα είναι πλέον 5% και θα πρέπει να αποδίδεται με «αυστηρά» φορολογικά συστήματα που εφαρμόζονται στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ειδικές φορολογικές υπηρεσίες και κλιμάκια θα συσταθούν εκ νέου ή για πρώτη φορά. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι ο ΦΠΑ θα αφορά, κυρίως, προϊόντα που εισάγονται και καταναλώνονται εντός των κρατών του Κόλπου και όχι για εξαγωγές, αν και οι απαραίτητες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.