Το Ντουμπάι στο δρόμο για να ονομαστεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά...

Το Ντουμπάι στο δρόμο για να ονομαστεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου

331
Το Ντουμπάι στο δρόμο για να ονομαστεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου

Η νορβηγική εταιρεία Menon Business Economics Group δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες μία έρευνα σχετικά με τις πιο σημαντικές ναυτιλιακές πρωτεύουσες του κόσμου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα το Ντουμπάι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα αναδειχθεί σε μία από τις επτά κορυφαίες ναυτιλιακές πρωτεύουσες σε παγκόσμια κλίμακα.
Για την πραγματοποίηση της έρευνάς της η εταιρεία παροχής οικονομικών και επενδυτικών συμβουλών Menon έλαβε τις απόψεις -μέσω ερωτηματολογίου- από περίπου 1.600 επαγγελματίες και ειδικούς από τον χώρο της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας, προερχόμενοι από 33 χώρες και στις πέντε ηπείρους.
Τα κριτήρια για την ανάδειξη των ηγετικών ναυτιλιακών κέντρων-πόλεων του κόσμου υπήρξαν τα εξής: χρηματοοικονομική, τεχνολογία, logistics, λιμενικές υποδομές και ναυτιλία. Επιπλέον, εξετάστηκαν στοιχεία όπως η ανταγωνιστικότητα αλλά και η επενδυτική ελκυστικότητα των πόλεων.
Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη έρευνα, το Ντουμπάι με βάση τα κριτήρια των λιμενικών υποδομών και των υπηρεσιών logistics κατέλαβε σε παγκόσμια κλίμακα την πέμπτη θέση. Επίσης, με βάση το μέγεθος του εμπορικού στόλου των πλοιοκτητών που έχουν έδρα το Ντουμπάι αλλά με βάση και του αριθμού των πλοίων που διαχειρίζονται ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν βάση το Ντουμπάι, το τελευταίο καταλαμβάνει την δέκατη θέση, μπροστά από πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Ρότερνταμ και το Όσλο. Από την άλλη, με βάση τον όγκο των διακινηθέντων εμπορευματοκιβωτίων (TEU) κατά το 2013, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταλαμβάνει την 10 θέση.
Με βάση τα συνολικά στοιχεία της έρευνας της Menon αναλυτές του χώρου της ναυτιλιακής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται σε πολύ καλό αναπτυξιακό δρόμο και σύντομα θα καταστεί η κορυφαία ναυτιλιακή πόλη στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, ενώ μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα καταλάβει και την έβδομη θέση ως μίας εκ των πλέον σημαντικών ναυτιλιακών πόλεων του κόσμου. Μάλιστα, οι ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ντουμπάι θα βρεθεί μπροστά από μεγάλα και παραδοσιακά ναυτιλιακά κέντρα, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Κοπεγχάγη και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο Abdulla Abdulrahman Al Shaibani, ο Γενικός Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ντουμπάι, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Το να είσαι το νούμερο ένα στην περιοχή, καθώς και μεταξύ των κορυφαίων παικτών σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλώνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση προς την επίτευξη του οράματος της σοφής ηγεσία μας».

Φωτό: www.dpworld.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.