Σε εκτροχιασμό η οικονομίας της Βενεζουέλας

Σε εκτροχιασμό η οικονομίας της Βενεζουέλας

160
Σε εκτροχιασμό η οικονομίας της Βενεζουέλας

Η οικονομία της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει συνεχόμενες πλέον αναταράξεις εξαιτίας κυρίως της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού, καθώς και της εξαθλίωσης πολλών κοινωνικών στρωμάτων, ειδικά στις περιφερειακές κωμοπόλεις όπου παρατηρείται αδυναμία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ελλείψεις σε φάρμακα, βασικά τρόφιμα και είδη υγιεινής σε συνδυασμό με τις διακοπές ρεύματος που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τις 15 ώρες την ημέρα προκαλούν έντονες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της κυβέρνησης. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης λόγω το El Ninio μια μεγάλη και εκτεταμένη περίοδο ξηρασίας που έχει μειώσει δραματικά τα επίπεδα του νερού στο κύριο υδροηλεκτρικό φράγμα της χώρας το οποίο προμηθεύει το 50% της ενέργειας της χώρας.
Η κυβέρνηση αν και έχει θέσει σε εφαρμογή απεγνωσμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αδυνατεί να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό της οικονομίας της χώρας αλλά και την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Ο πρόεδρος Maduro κατηγορείται ότι η αριστερή πολιτική του Τσάβες, γνωστή και ως πολιτική Tσαβισμού, η οποία συμπληρώνει 17 χρόνια εφαρμογής, έχει οδηγήσει σε κακή χρήση των δημόσιων πόρων, διόγκωση της διαφθοράς και τη ραθυμία των δημοσίων υπηρεσιών.
Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι εξαιρετικά δυσοίωνες: Ο πληθωρισμός το 2016 πιθανώς να ξεπεράσει το 480% και το 1.642% για το 2017.
Σύμφωνα με αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ, οι ελλείψεις στα τρόφιμα στη χώρα αντανακλούν μια οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η εκτεταμένη έλλειψη βασικών τροφίμων, ειδικά στις πόλεις έφτασε το 30% το 2014, και η φετινή έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα θα υπερβεί το 80%.
Πρόσφατα ο πρόεδρος Μaduro ανακοίνωσε, σε μια κίνηση απελπισίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχεδόν 48 δολάρια το μήνα. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση κατώτατων μισθών που ανακοινώνει ο πρόεδρος της χώρας αλλά η αγορά τροφίμων πλέον έχει γίνει τόσο ακριβή που οι κάτοικοι έχουν οδηγηθεί σε ιδιωτικές συμφωνίες ανταλλαγής προϊόντων για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με μελέτες του ΟΗΕ, ένα βασικό διατροφικό καλάθι που περιλαμβάνει 2.200 θερμίδες για μια τυπική ημέρα – κοστίζει το πενταπλάσιο ενός μισθού.
Ο πρόεδρος κατηγορεί τις “καπιταλιστικές δυνάμεις” για την εξαθλίωση της χώρας και συκοφαντεί δημόσια τη Ουάσιγκτον και τη CIA για τις κοινωνικές αναταραχές. Η αλήθεια είναι ότι η μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού, σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα αποτελέσματα του Ελ Νινιο και τη χρόνια διαφθορά και εξαθλίωση του δημοσίου τομέα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια μη ανατρέψιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.